Műsorújság
RTL Most

Több száz embert mentettek a Kékszalagon

Több hajó elsüllyedt vagy felborult a viharban. A versenyzők nagy részét felkészületlenül érte a 60-80 kilométeres szél.
Az egyik vitorláson volt a Fókusz riportere és operatőre is. A szél már akkor is erősen fújt.

„Elég sötét felhők gyülekeznek, és közben nézzük folyamatosan az időjárás jelentést az interneten és a nyugati országrészben elég komoly viharfelhők vannak” – mondta a vihar idején Müller Attila.

A vihar meg is érkezett. Emiatt több mint 250 hajó nem tudta teljesíteni a versenyt. A 60-80 kilométeres szélben több vitorlás elsüllyedt, volt, amelyik felborult és menteni kellett a legénységét.

„Lejöttünk egy kicsit a kabinba, mert óriási a vihar, gyakorlatilag nem vagyunk kellőképpen felöltözve, ezért ilyen vitorlavászonnal próbálom magam betakarni, hogy egy picikét felmelegedjük, csurom víz vagyok, és körülbelül 3-4 méteres hullámok vannak kint” – nyilatkozta csütörtökön Katus Attila.

A balatonfüredi kikötőben péntek délelőtt száradtak a felszerelések. A verseny szervezője szerint a résztvevők egy részét felkészületlenül érte az erős szél.

„Ez sok embert meglepett a versenyzők közül, a nem kellő felkészültség, a nem kellő gyakorlat miatt kerültek néhányan bajba, és került mentésre a felszerelésük és ők maguk” – mondta Kerekes Kázmér, a Kékszalag Telekom Nagydíj főszervezője.

A rendőrök és vízimentők csütörtök este óta folyamatosan mentenek a Balatonon.

„Legalább 650 vitorlás volt kinn a tavon, 35 mentőhajó, ebből 10 vízirendészeti, 297 életmentés történt, nagyon reméljük, és nincs erről információnk, hogy bárki megsérült volna vagy bárkivel komoly probléma történt volna” – mondta Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság alezredese.

A Kékszalag Európa legrégebbi és leghosszabb távú vitorlás tókerülő versenye. 1934-ben rendezték meg először. A résztvevők egymással és az idővel versenyeznek. A tókerülő rekordot ugyanis 1955 óta nem tudják megdönteni. A győztes akkor 10 óra 40 perc alatt ért körbe. Idén - már tizedszer - Litkey Farkas nyerte a versenyt.

Legnézettebb videók