Híradó

2011.07.15. 18:14 (péntek)

Sokan veszélyesnek tartják a kerékpáros piktogramot

Sokan veszélyesnek tartják a kerékpáros piktogramot

A hídon a szélső sávban ezentúl biciklisek is tekerhetnek, a kocsiknak kerülgetni kell őket és már csak 40 km/órával mehetnek.

Éjszaka kezdték el felfesteni az új kerékpárnyomot a Margit hídra. A biciklisek és az autósok közösen felhajthatnak rá. Az új 40-es sebességhatárt jelző táblát is leleplezték. A kerékpárosklub elnöke a helyszínen ünnepelte a pillanatot. László János szerint ez a jel az együtt közlekedés szimbóluma.

„Ez a jel ezért izgalmas Budapesten, és azért nagy lépés, hogy elindulunk abban az irányban, hogy tanuljunk meg együtt közlekedni. Erre rámehet autós és kerékpáros” – mondta László János, a Magyar Kerékpáros Klub elnöke.

Pénteken már tele volt kerékpárossal a szélső sáv, az autósok fékeztek és kerülgettek.

- Nem érezte magát veszélyben az autók között?
- Dehogynem, borzalmas, amint lehet, nem itt megyek.

Az egyik kanyarban kell a legjobban figyelni, a Margit híd közepén, hiszen nagyon szűk a hely. El kell férnie egy biciklisnek, két kocsinak, bizonyos esetben egy városnéző busznak, és még egy villamosnak is.

Három autós civil szervezet is tiltakozik az új kerékpárnyom ellen. Szerintük azzal, hogy az autósoknak másfél forgalmi sávuk marad, a bicikliseket veszélyeztetik.

„Balesetveszélyes, több nyugati szakember is megállapította, egész Európában bontják ezeket a sávokat. Rengeteg biciklis halt meg emiatt” – mondta Murányi József, az Emberibb Parkolásért Mozgalom főtitkára.

A Budapesti Közlekedési Központnál azt mondták: sajnos nem volt hely egy külön sávnak, de az úgynevezett hivatásforgalmi kerékpárosoknak kellett ez a lehetőség. Ha elkészül a híd, akkor a járdán, a főként hétvégi kerékpárosok kedvéért is megjelölnek egy bicikliutat.
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való