Műsorújság
RTL Most

Gáz-ügy: „Az államnak is ott a helye”

A 2015 utáni gázellátást biztosító megállapodást az orosz félnek nem az E.On-nal,hanem a magyar kormánnyal kell megkötnie - nyilatkozta az RTL Híradónak Fellegi Tamás.
Ahogy azt a Nemzetközi Energia Ügynökség pénteken közzétett jelentése is megállapítja, a magyarországi energiaellátás továbbra is erősen függ a gáztól, azon belül pedig az oroszországi gázimporttól. 2014 végén járnak le a hosszútávú szerződések. Fellegi Tamás pénteken nem kívánta kommentálni azt a lapértesülést, hogy hamarosan a magyar állami tulajdonú Magyar Villamos Művek ellenőrzése alá kerülhet az E.On magyarországi gázüzletága, viszont az Oroszországgal kötendő új hosszútávú gázszállítási szerződésről annyit elmondott: a cél, hogy ebbe a magyar állam, vagy a magyar állam által delegált állami vállalat tudjon belépni szerződő félként.

„Mi arra törekszünk, és mi ezt az oroszok felé jeleztük is, és fönn is tartjuk, mint tárgyalási pozíciót, hogy nekik az új szerződésben, nekik nem az E-On-nal kell megállapodniuk, velünk kell megállapodniuk” – mondta Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter.

2027-ig 2900 kilométer út épül Magyarországon, ebből 500 kilométer autópálya, közölte csütörtökön a tárca. Korábban már felmerült, hogy jogszabálymódosítással lehetne elejét venni annak, hogy például egyesületek évekig akadályozzák a fejlesztéseket.

„Ez egy nagyon fontos kérdés, számos olyan gazdasági folyamatunk van, amiben meg kell találni az egészséges egyensúlyt az olyan érdekek között is, amiket ilyen 8-10 fős egyesületek tudnak képviselni, mert az nem azt jelenti feltétlenül, hogy ők csak 8-10 ember érdekét képviselik, és azokat a nemzeti-gazdasági érdekeket, amelyek az ország előrehaladása szempontjából fontos, ezeket a szabályokat meg kell változtatni, ebben biztos vagyok” – mondta Fellegi Tamás.

Hasonló okokból van káosz már évek óta például a tizes úton.

Legnézettebb videók