Műsorújság
RTL Most

Életveszélyesek a világörökség tokaji pincéi

A két hercegkúti emeletes pincesor egyike beomlott. A helyiek egy éve keresik a megoldást, egyelőre eredménytelenül.
A tavalyi esőzések jelentős károkat okoztak a Tokaj Világörökség részét képező, emeletes pincesoron. Az egyik hercegkúti pincében akkor szivattyú és bokáig érő víz volt.

A helyzet az elmúlt egy évben csak romlott, már csaknem negyven pince boltozata omlott be. Sokan fóliával, aládúcolással próbálják megállítani a további romlást. A tulajdonosok is félve közelítik meg pincéjüket.

„Össze vannak szakadva az utak, közlekedni nem is lehet. Csak a ligetig jönnek, onnan már csak gyalog, de veszélyes a pincébe bemenni is” – mondta Hoffmann János pincetulajdonos.

Így a turisták sem láthatják a híres pincéket.

„Ezek a pincék nagyon fontos szerepet játszanak Hercegkút idegenforgalmában. A tavalyi esőzések hatására szétomlottak, összeszakadtak egymásba, és szóval életveszélyesek” – mondta Götz István alpolgármester.

Egy pince helyreállítása több millió forintba kerülne, ennyi pénzük nincs a tulajdonosoknak. Az önkormányzat egy éve keresi a megoldást.

„Egy évvel ezelőtt, a károsodás bekövetkezte után természetesen a hazai vis major pályázat lehetőségeit mérlegeltük. Magántulajdonban lévő épületek, építmények okozta károkra ebből az alapból nincs lehetőség pályázati forráshoz jutni. Emiatt természetesen próbálkoztunk további lehetőségekkel” – mondta Dr. Stumpf Enikő körjegyző.

A hercegkútiak most abban reménykednek, hogy a világörökséget is felügyelő nemzetközi szervezettől, az UNESCO-tól nyerhetnek támogatást a helyreállításhoz.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal illetékes titkárságán azt mondták: jelenleg világörökségi helyszíneken keletkezett károk enyhítésére külön forrás nem áll rendelkezésre. Megoldást csak a nemrég elfogadott, január elsején életbe lépő világörökségi törvény jelenthet majd.

Hasonló videók

  • Eddig még nem volt balesete annak a 20 éves tapasztalattal rendelkező sofőrnek, aki valódi balesetet okozott egy katasztrófavédelmi bemutató közben. A közeli iskola diákjainak tartottak mentési gyakorlatot: a szimuláció szerint egy égő autót kellett eloltaniuk, éppen ehhez érkeztek szirénázva, amikor kanyarodás közben a tűzoltóautó váratlanul az oldalára borult. Öt tűzoltó sérült meg a balesetben.

  • Az RTL Híradó sorozatot indít: azokat a településeket és fővárosi kerületeket mutatjuk be, ahol a legizgalmasabb lehet a választás.
    Magyarország harmadik legnagyobb városa, és az egyike a két megyeszékhelynek, ahol jelenleg nem kormánypárti a polgármester. Pezseg a kulturális élet, alacsony a munkanélküliség, de sokan úgy látják, a város ellenzéki vezetése miatt komoly lehetőségektől esik el. Szegedet 2002 óta a szocialista Botka László vezeti.

  • Minden jogi kérdést tisztáztak - ezt mondta a magyar jogállamiságról szóló brüsszeli meghallgatás után az  igazsgáügyi miniszter. Varga Judit szerint politikai boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen a migráció elutasítása miatt. Az Unió soros elnökségét ellátó Finnország európai ügyekkel foglalkozó minisztere szerint viszont erről szó sincs, pusztán meghallgatták a magyar kormány álláspontját a vitában. A DK úgy reagált: a magyarok szabadásága az eljárás tétje.

  • Elhunyt Gallai Péter, a Piramis és a Bikini együttes zenésze. A billentyűs, zeneszerző halálát a Piramis együttes Facebook oldalán közölte. Gallai Péter a '70-es '80-as években írta a Piramis zenekar több meghatározó slágerét. 65 éves volt.

  • A világgazdaság elleni iráni támadásnak nevezte a szaúdi olajfinomítóval szembeni dróntámadásokat az Egyesült Államok energetikai minisztere. Irán szerint viszont alaptalanok az ellenük felhozott amerikai vádak. Az akciót egyébként az irániak által támogatott jemeni húszi lázadók vállalták magukra, ám egyre több jel utal arra, hogy nem ők állnak a légicsapás mögött.

  • Évtizedek óta nem látott mértékben drágult hétfőn a nyersolaj a Szaúd-arábiai olajterminálokat ért hétvégi támadássorozat után. A GKI Gazdaságkutató szerint ha a létesítményekben nagyobb károk keletkeztek és hosszabb ideig tart majd a helyreállításuk, akkor Magyarországon is nagyobb mértékben drágulhatnak az üzemanyagok. A benzinért és a gázolajért szerdától ugyanannyit kell fizetni, mint most.

  • Hivatalosan ugyan csak egy Fidesz által támogatott polgármester-jelölt indul Szegeden az önkormányzati választáson, de Botka Lászlónak négy kihívója is van. Van, aki iparfejlesztést ígér, más munkahelyeket, és többen a kormánnyal való jobb együttműködést hangsúlyozzák. A jelenlegi szocialista polgármester viszont folytatni szeretné a munkát. Az RTL Híradó sorozatot indít: azokat a településeket és fővárosi kerületeket mutatjuk be, ahol a legizgalmasabb lehet a választás.

  • Megafonnal ábrázolja és komolytalannak állítja be Tarlós István kihívóit a Fidelitas a plakátjain. A kampányban viszont épp a főpolgármester érkezett ilyen eszközzel egy sajtótájékoztatóra múlt pénteken. A Fidesz ifjúsági szervezete azt írta, hogy az eset után sem változtatnak a plakátokon, mert pénteken Tordai Bence volt az, aki "provokált, zavart keltett és indulatokat szított."

Legnézettebb videók