Műsorújság
RTL Most

Steril szobájára vár a fél éves kislány

Kilátástalan helyzetbe került az a miskolci család, akiknek fél éves kislányát agydaganat miatt operálták meg áprilisban.
Most már nem sír a labda tetején a féléves Dóra. Ez nem játék, hanem kezelés. A kislányt rendszeresen kórházba kell hordani.

„A bal oldalát nem használja annyira, mint a jobbat” – mondta Szabó Attila.

Most már sokat fejlődött, és még mosolyog is, miközben tornáztatják. Édesapja folyamatosan mellette van, de a szülők nem miatta aggódnak legjobban. Dóra egyik ikertestvére, Gyöngyvér súlyos beteg.

„Áprilisban egy négy centiméteres daganatot távolítottak el a kis agyából, ami három hét után kontroll MR-vizsgálat alkalmával már egy másfél centis daganatot képzett, és áttétet adott még az agy más területén is” – mondta Nagy Éva.

A kislányra kemoterápiás kezelés és csontvelő-átültetés vár. Utána úgynevezett steril szobában helyezik majd el, hogy semmilyen fertőzést ne kaphasson el, de ha hazaengedik, akkor is létfontosságú, hogy még hosszú ideig ne támadják meg a szervezetét kórokozók. Emiatt a házuk egyik sarkában szeretnének kialakítani egy otthoni steril szobát. Baráti segítséggel már leszigetelték, de többre nincs pénzük.

„Egy vállalkozótól kaptunk ötvenezer forintot, és amit tudtunk, abból megvettünk.”

Már többen próbáltak segíteni a családon. Egyikük egy hintát ajánlott fel, aminek a harmadik testvér, Zalán örült a legjobban. Gyöngyvér műtéte óta a szakács édesapa nem tud dolgozni, mert folyamatosan a gyerekek mellett kell lennie. Az ikrek tizenkét éves nővére is sokat segít a gondozásban.

Egy szociális munkás is velük tölt naponta néhány órát, hogy tehermentesítse kicsit a fáradt szülőket. Ahhoz, hogy Gyöngyvér minél hamarabb meggyógyuljon, az egész házat úgy kell átalakítaniuk, hogy könnyen tisztán tartható legyen, de a steril szoba kialakítása a legfontosabb. Legkésőbb nyár végéig el kellene elkészülnie.

Legnézettebb videók