Műsorújság
RTL Most

Hétfőn is a kánikula az úr

Továbbra is tombol a kánikula. Hétfőn is sok helyen mértek 35-36 fokot árnyékban.
Sapkában és kesztyűben dolgoztak a munkások a napon Debrecenben. Egyre nehezebben viselik a hőséget. Debrecenben péntek óta 36 fok van árnyékban.

„Mi nem lehetünk félpucéron, rövidnadrágban, mert sérti a munkavédelmet. Acélcipő, bakancs, ez mind kötelező.”

Mintha dögönyöző lenne a strandon, úgy használja a margitszigeti szökőkutat egy asszony, hogy elviselje a meleget.

„Valahogy le kell hűtenünk magunkat hogyha nincsen az embernek pénze arra, hogy menjen a strandra.”

Pedig tilos benne fürödni, és tilos belőle inni, de ez a kánikulában senkit sem érdekelt, tele volt a szökőkút fürdőzőkkel, többen ittak is belőle.

„A saját vizét forgatja vissza egy ilyen szökőkút. Ezeket vegyszerrel kezelik, ami nem veszélyes, de kisebb rosszulléteket okozhat” – mondta Boncz András, a Főkert üzemvezetője.

A virágoknak szánt vízből viszont lehet inni, a slagokból ugyanis ivóvíz folyik. Jut is a flakonokba. Ivóvízzel is öntöznek. Aki kér, annak a melegben adnak inni, sőt mosakodni is lehet benne.

„Gyakran kérnek ebben a melegben.”

Van miből adni. Csak a Margitszigeten 15-en locsolnak folyamatosan, kétszer annyi vizet használnak el, mint egy szokásos nyári napon.

Addig kell locsolni a homokozót, amíg porzik egyenletesen a tetején, hogy a gyerekek talpát ne égesse. Naponta többször vizezik a játékokat is.

Hétfőn 23 locsolóautó járta egész nap Budapestet, hogy az utakat, tereket hűtse. Mivel nincs ipari vízhálózat, az utcákat is ivóvíz minőségű vízzel locsolják.

Hasonló videók

  • Tengeri buborék - ez a neve annak az új környezetkímélő vízi közlekedési eszköznek, amelyet ezen a héten tesztelnek a francia fővárosban. A leginkább egy űrkapszulára hasonlító vízitaxi jövő tavasztól már működésbe is állhat a Szajnán. Párizs mellett egyébként több más európai nagyváros is érdeklődik a hajók iránt. Azt remélik, ezekkel csökkenthetik dugókat.

  • Jogerősen 99 millió forint kártérítés jár az államtól a szegregált gyöngyöspatai roma tanulóknak. Erről szerdán döntött a Debreceni Ítélőtábla. Az ítélet szerint 13 éven keresztül nem csak fizikailag, hanem az oktatás színvonalában is diszkriminálták a helyi általános iskolába érkező roma fiatalokat. Külön emeleten tartották őket, egyszerre több évfolyamot tanítottak együtt és volt olyan program, amin a romák nem vehettek részt. Az EMMI szerint ők nem érintettek a perben.

  • Megtarthatja az állami kitüntetését a bicskei gyerekotthon szexuális bűncselekmények miatt elítélt egykori igazgatója. A Köztársasági Elnöki Hivatal szerint, ha valakit kitüntettek, akkor a törvények értelmében utólag nem lehet elvenni tőle. A volt igazgató jogerősen nyolc év fegyházbüntetést kapott, mert éveken át molesztálta a rá bízott gyerekeket. A Jobbik törvénymódosítást nyújt be arról, hogy ha valaki méltatlanná válik egy állami kitüntetésre, akkor elvehessék tőle.

  • Nem köszöntheti virággal, és kampányszlogennel az édesanyákat az iskolák előtt a Fidesz által támogatott hódmezővásárhelyi polgármesterjelölt. Grezsa István akciójáról a Híradó is beszámolt: a helyi választási bizottság a politikust eltiltotta az ilyen kampánytól, de bírságot nem szabott ki. Szekszárdi fideszes polgármestere is törvénysértő módon kampányolt, amikor osztálytermekben osztott uzsonnásdobozokat a gyerekeknek. A két politikus nem akart nyilatkozni.

  • Rákkeltő anyaggal szennyezett gyomorsavcsökkentő gyógyszert hívnak vissza a patikákból. A szennyezést a svájci gyógyszerügyi hatóság fedezte fel egy ellenőrzésen. A nitrózamin nevű anyagot, többek között laboratóriumi patkánykísérleteknél használják daganatnövesztésre. Több gyártó, összesen 19 féle terméke érintett Magyarországon.

  • Egy leszerelt katona lövöldözni kezdett szerda délután Kijev egyik hídján, és azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a hidat. Amikor a rendőrök egy drónt küldtek fölé, arra is rálőtt, később viszont ellenállás nélkül megadta magát. A zavartan viselkedő férfinál nem találtak robbanószerkezetet.

  • Teljes fészekaljnyi parlagi sast mérgeztek meg a napokban Békés megyében, ilyen súlyos mérgezésre 13 éve nem volt példa. Ismeretlenek egy galambtetembe rejtettek egy olyan mérget, amelyet 2008-ban betiltottak. A madarak fészkétől nem messze tették le. Négy sas és két szarka pusztult el, a természetvédelmi kár meghaladja a négymillió forintot.

Legnézettebb videók