Műsorújság
RTL Most

A halálutak top 10-es listája

79-en haltak meg a 4-es főúton az elmúlt három év alatt. Első helyezett a halálutak között.
Vannak, akik szerencsésen túlélték az egyik balesetet, egyik utastársuk azonban életét vesztette Kenderesnél június végén, amikor a 4-es főúton egy teherautó és egy busz ütközött egymásnak. A 4-es főút szedte a legtöbb áldozatot az elmúlt három évben, összesen 79-et. Második lett a 6-os út, itt 63-an haltak meg. Ezt követi a 8-as út 32 halálos balesettel, negyedik a 3-as út 31 halottal, ötödik a 44-es út 29 áldozattal, utána a 47-es út 26 halottal, aztán az 51-es 25, az 1-es 24 és a 32-es 20 halálos balesettel.

„Én szerintem ezt súlyozva kellene vizsgálni” – mondta Rácz Ferenc, Igazságügyi Közlekedési Műszaki Szakértő.

Az RTL Híradónak nyilatkozó közlekedési szakértő kilométerre bontva vizsgálta meg, hogy hány halálos baleset jut egy adott útvonalra. Az ő számítása szerint a Hatvan-Szolnok között húzódó 32-es út végzett az első helyen, ahol átlagosan nem egészen 4 kilométerenként történt egy halálos karambol. Szerinte egyébként azért ezek az utak kerültek a top 10-be, mert ezek a legforgalmasabbak.

„Ebből a nagyobb forgalomból adódóan lesznek igazából halálutak, semmilyen különlegessége nincsen ezeknek az utaknak azon kívül, hogy nagyobb forgalom halad át rajtuk” – mondta Rácz Ferenc, Igazságügyi Közlekedési Műszaki Szakértő.

A pszichológus szerint főként az autósok tehetnek a balesetekről. Csaknem 10 százalék az úgynevezett felülkerekedő típus, vagyis az, aki nem viseli el, ha van valaki előtte az úton.

Dulin Jenő közlekedési pszichológus szerint a balesetek döntő többségében, 90 százalék felett a sofőrök a hibásak, és csak a maradék, kevesebb mint 10 százalékban okolhatók az úthibák.

Az M0-ás autóúton sokat javult a helyzet az utóbbi években, bele sem került a top 10-be, pedig korábban az autósok csak „M hullásként” emlegették, de a forgalmat elválasztó betontömböknek, és a sávbővítéseknek köszönhetően sokkal kevesebb most a súlyosabb baleset, mint azelőtt volt.

Legnézettebb videók