Műsorújság
RTL Most

Nem fog többe kerülni a füstölés

Nem drágul a cigaretta. Egy utolsó pillanatban beadott módosító indítvány miatt nem változik a dohánytermékek jövedéki adója.
„Jó, hogy nem szavazták meg.” A trafikosok örülnek a parlamenti döntésnek.

„Amikor emelkedett a cigaretták ára, néhány napig visszaesett a forgalom” – mondta Hegedűs Éva üzlettulajdonos.

A deszki tüdőgondozó főigazgatója viszont annak örült volna, ha az eredeti terveknek megfelelően 7 és fél, illetve 28 százalékkal emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója.

„Ha emelkedik a cigaretta ára, akkor kevesebbet szívnak az emberek, mert kevesebbet tudnak erre áldozni anyagilag.”

A főigazgató azt mondja: már napi néhány szállal kevesebb is kisebb kárt okoz.

„Egy nagy dohányosnál, aki csökkenti a napi fogyasztást, ő is tapasztalhat, igaz, csekély javulást” – mondta Bálint Beatrix, a deszki tüdőgondozó főigazgatója.

„Aki nem szívta, eztán se fogja, aki meg szívta, az ezután is fogja.”

Ha például egy asztmás beteg nem hagy fel a dohányzással, akkor a jövőben nemcsak a cigarettáért fizet majd, hanem a gyógyszerét is drágábban kapja a kormány döntése szerint.

A cigaretta adója, és így az ára egyelőre nem változik. Ezért akár 20 milliárd forint is kieshet a költségvetésből, ennyi adóbevételt vártak ugyanis az emelésből. Hogy ez az ötlet kinek köszönhető, azt senki sem mondja meg.

„Egészen elképesztő Balsai úr eljárása, aki aláírásával jegyezte a módosító csomagot, majd azt mondja, hogy nem emlékszik, kitől származik a módosítás” – mondta Szilágyi László.

Az Alkotmányügyi Bizottság elnöke, leendő alkotmánybíró nem akart nyilatkozni, csak annyit mondott: nem az ő, hanem a bizottság javaslata volt az adóemelés elvetése. Hogy az ötlet kitől származik, nem tudta, azt mondta: kérdezzük a kollégáitól.

Érdeklődtünk a Parlament Alkotmányügyi Bizottságánál is, de csak annyit tudtunk meg, hogy az ülés jegyzőkönyve a jövő héten lesz nyilvános, de valószínűleg ebből sem derül ki, ki adta be a módosító indítványt. Pénteken sem a kormány, sem a Dohánygyártók Szövetsége nem nyilatkozott az ügyben.

Legnézettebb videók