Műsorújság
RTL Most

LED világítja be a véméndi éjszakákat

Egy baranyai falu az első magyarországi település, amely teljes egészében LED-technológiát használ a közvilágításhoz.
Az élénk narancssárga színű hold mellett némileg eltörpül a LED lámpák fénye, ám mostantól kizárólag ilyen fényforrások világítják meg Véménd utcáit. A baranyai település ugyanis - az országban elsőként - a falu mind a 250 lámpájában LED-re cserélte a hagyományos izzókat.

„Mindenhol vizsgálják, hogy hol tudnának takarékoskodni, ugye kis falukról van szó, nekünk a létünk, hogy takarékosan tudjunk üzemelni” – mondta Váradi János, Véménd polgármestere.

A beruházással legalább hatvan százalékkal kevesebb energiát fogyaszt majd Véménd. A fejlesztés költsége 20 millió forint volt, az összeget hitelből fedezi az 1500 lelkes falu, de még a törlesztés ellenére is évente egymillió forintot spórolnak.

„Lehet hogy egy LED, amit most beraknak, az 30 év múlva is LED lesz.”

Már csak a hosszabb élettartam miatt is olcsóbb lehet, mint a hagyományos égő, állítja a pécsi egyetem fizikusa. Magyarországon néhány településen, így például Miskolcon és Esztergomban is már tesztelték a technológiát néhány utcában, téren.

„Szerintem ma eljutottunk oda, hogy Magyarországon is egyre szélesebb körben használhatjuk a LED-eket. A jövő mindenképpen ezé” – mondta Erostyák János, a PTE-TTK egyetemi docense.

A véméndiek szerint a beruházás hét év alatt térülhet meg.

Legnézettebb videók