Műsorújság
RTL Most

Egyre népszerűbb az önzetlenség

Körülbelül ötödével nőtt az önkéntes munkák iránt érdeklődők száma Magyarországon az utóbbi fél évben.
Az állatokról tanulnak a táborozó gyerekek a veszprémi vadasparkban. A foglalkozásokon önkéntesként segít a 17 éves Tamara. A lány két hétig ingyen segíti az állatkert munkáját, azt mondja azért jött, mert szereti a gyerekeket, és érdekli az állatvilág is.

„Nekem ez nagyon tetszik, és a többi diákmunka közül egy sem kötött le annyira, hogy be tudtam volna vállalni, és ezt szívesen csinálom” – mondta Doma Tamara, önkéntes esgítő.

Több százan szedték a szemetet májusban Pécsett az országos Te Szedd elnevezésű önkéntes akcióban. Az idei az önkéntesség éve Magyarországon – erre számos hasonló program hívta fel a figyelmet. Az Önkéntes Központ Alapítvány tapasztalata szerint ennek meg is lett az eredménye: becslések szerint 20 százalékkal többen érdeklődnek az önkéntes munkák irányt, mint eddig, főleg fiatalok.

„Ilyenkor sokan utazgatnak, azt viszont akkor ne felejtsék el, hogy az országban bárhol lehet önkénteskedni. Ha elutazik pár hétre a nagymamához, akkor ott is megteheti az adott megyében, hogy felkeresi az ottani önkéntes centrumot” – mondta Horváthné Czirmer Katalin, a győri Önkéntes Centrum centrumvezetője.

A karrier-tanácsadó azt mondja: ez az elhelyezkedésnél is előnyt jelenthet.

„Nem csak az önéletrajzban mutat jól, hanem a hallgatóknak lehetősége nyílik ezáltal jobban megismerni magukat, gyengeségeiket, erősségeiket” – mondta Tömböly Teodóra karrier-tanácsadó.

A fogyatékkal élő gyerekek intézményének kerítését festették középiskolások Csongrádon. Magyarországon törvény szabályozza, ki és milyen módon végezhet önkéntes munkát. A 16 és 18 év közötti fiatalok például legfeljebb 4 és fél órát önkénteskedhetnek naponta.

Legnézettebb videók