Műsorújság
RTL Most

Szigorodó türelmi idő a szolgáltatóknál

Július 1-jétől már 60 nap után kikapcsolhatják a gázt vagy a villanyt azoknál, akik nem fizetik be a számlát.
Hathavi részlettel tartoznak az áramszolgáltatónak Jovanovicsék. A kétgyermekes siklósi család fő bevétele az anya 28 ezer forintos rendszeres szociális járadéka. Körülbelül 117 ezer forint az elmaradás, amire részletfizetési kedvezményt kaptak, de emellett a rendes havi részleteket is fizetniük kellene. Azt mondják, nekik sokat számított, hogy eddig akár 3 hónapot is csúszhattak egy-egy számla befizetésével.

„Volt ugye két hónapig, hogy nem fizettem, mert fizettem valami mást éppenséggel, és akkor a harmadik hónapban fizettem ki az előző két hónapnyit” – mondta Jovanovics Mihály.

Péntektől azonban 60 napra csökkent a türelmi idő, így a kikapcsolás előtt már nem három, hanem csak két felszólító levelet küldenek. Az áram- és gázszolgáltatók szerint a hosszabb türelmi idő eddig sem segített a családokon, mert folyamatosan nőtt a lejárt tartozások száma. Tavaly csak az E.ON 55 ezer esetben szüntette meg a szolgáltatást.

„Hosszútávon nem jelent valódi megoldást. Az ügyfelek hátraléka az elmúlt években folyamatosan növekedett, a felhasználók több tízmilliárd forinttal tartoznak társaságunknak” – mondta Varga Ivett, az E.ON szóvivője.

A 60 napos fizetési határidő csak a július elseje után elindított ügyekre érvényes. A visszakapcsolásért pedig továbbra is körülbelül 20 ezer forintot kell fizetni.

Legnézettebb videók