Műsorújság
RTL Most

Egekben a svájci frank és a törlesztők

Történelmi csúcson, 228 forint közelében járt hétfőn a svájci frank.
Ötvenezerrel kezdte, most havi nyolcvanezer forintot fizet Korányi Ákos.

„Most 223-al számoltak.”

Azt mondta: egy ideje már nem is érzi, mikor drágul a frank.

„A rekordot a törlesztőkben nem nagyon vesszük észre, mert a bankom korábban 235 forintos árfolyamon is számolt már” – mondta Korányi Ákos.

Pedig a svájci frank árfolyama csak ma érte el a 228 forintot. De van magyarázat.

„Az egyik ok a banki középárfolyam és az MNB árfolyam közötti lehetséges eltérés, a másik pedig az, hogy ha valakinek szabadfelhasználású hitele van, akkor a banknak nem kötelessége középárfolyamon számolni” – mondta Kovács Zoltán, a Banks.hu munkatársa.

Ez akár jelentős eltérés is lehet.

Vételi árfolyamon folyósították, de eladási árfolyamon törleszt, és az 232, ez annyit jelent, hogy az RTL Híradóban kommunikált 226-hoz képest neki 6 forint különbsége van.

A kormány által rögzített 180 forintos árfolyamon csak azok fizethetik majd a hitelüket, akik részt vesznek a mentőprogramban. A lakáshitelesek a nemzeti bank által megállapított, most éppen 228 forintos árfolyamon törleszthetnek. A többiek számára bankjuk szabja meg az árfolyamot. Az egyik hazai banknál ez most is 232 forint.

„Újabb mélypont benne van a levegőben, nem lennék azon sem meglepve, ha 230 körüli, akár 240 es árfolyam is lenne a következő hetekben” – mondta Weinhardt Attila, a Portfolió.hu elemzője.

A kormányszóvivői iroda álláspontja szerint a mostani erős árfolyam-ingadozás is igazolja, a nehéz helyzetben lévő lakáshitelesek számára az egyik legfontosabb segítség az árfolyamgát bevezetése lehet.

Legnézettebb videók