Műsorújság
RTL Most

A rendőr is kötelezhet a tüdőszűrésre

Borsod megyében ismét kötelező a tüdőszűrés, aki pedig a behívó ellenére sem megy el az ellenőrzésre, azt a rendőrök vihetik be.
Attila egy hónapja van a kórházban, és még néhány hónap hátra van a kezelésből. Gyógyszereket kap. Bent kell feküdnie, hogy amíg meggyógyul, ne fertőzzön meg másokat.

„Nem is ezzel a problémával, nem is ezzel kapcsolatban vizsgáltak, olyan 2,5 hét után derült ki, hogy TBC. Úgyhogy fogalmam sincs, hogy honnan kaptam el” – mondta Lakatos Attila.

Gyakorlatilag mind az öt tüdőlebenyt érintő TBC-s gyulladása látható.

A röntgenfelvétel azonnal megmutatja a betegséget. Tünetek eleinte nem is jelentkeznek. A szerény körülmények között élők, hiányosan táplálkozók, az alkoholisták, hajléktalanok, krónikus betegségben szenvedők nagyobb eséllyel kapják meg a betegséget. Mivel cseppfertőzéssel terjed, könnyű megbetegedni.

„Sajnos 2/3-a a betegeinknek semmilyen rizikó tényezőt nem tud felmutatni. A saját praxisomból tudom mondani, hogy számos igencsak jó anyagi körülmények között élő, iskolázott, magas beosztásban lévő TBC-s beteget kezeltem már” – mondta Dr. Csánky Eszter, a Semmelweis Kórház Tüdőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa.

A kórházban csak néhányan vártak tüdőszűrőre.

„Nyári munka alkalmasságihoz kell. Iskola látogatásival együtt kell a tüdőszűrő papír is” – mondta Kovács Tamás.

A legtöbben a munka alkalmassági papírok miatt jönnek el a vizsgálatra. De Borsod – Abaúj-Zemplén megyében mostantól kötelező lesz minden 30 év felettinek részt venni a tüdőszűrésen. A tisztiorvosi szolgálat ezt azért rendelte el, mert megnövekedetett a TBC-s betegek száma a megyében.

Az új szabályok szerint, ha valaki behívót kap és ennek ellenére nem jön el a tüdőszűrésre, akkor akár a rendőrök is bekísérhetik. Azt az embert is a rendőrök hozzák be a kórházba, akiről kiderül, hogy beteg és nem kezelteti magát.

Kényszergyógykezelésre azonban egyelőre nincs lehetőség.

Legnézettebb videók