Műsorújság
RTL Most

Féltek a víztől a bányatóba fulladt gyerekek

Nem tudtak úszni és féltek a víztől - ezt mondták a szüleik arról a két kisgyerekről, akik szombaton fulladtak bele egy bányatóba Dévaványa mellett.
„Marcsikám 9 évet töltött, Jancsi meg tízet töltött” – mondta Székács Lajosné.

A két gyermek nevelőszülőknél lakott, csak hétvégékre látogatták meg nehéz körülmények között élő, tanyán lakó szüleiket. Szombaton biciklizni indultak el egyik barátjukkal - ő 20-25 perc múlva egyedül tért vissza.

„A gyerek csuromvizes volt. Mondom, mi van Imikém, hol vannak, azt mondja tessék jönni, mert már fuldokolnak, fuldokolnak. Mondom hol? Ment előttem a biciklivel” – mondta Székács Lajosné.

A szülők a szomszéddal együtt azonnal az egykori, azóta crosspályává alakított bányatóhoz mentek.

„A gyerek megmutatta, hol süllyedtek el, bementem, de jó derékon fölül süllyedtem el, Jani húzott ki, hogy ne menj bele, te is elsüllyedsz, ő húzott ki, hívtuk a rendőröket, mentőket, de hiába kiabáltunk, nem láttuk őket” – mondta Székács Lajosné.

Azt mondta, Lacika találta ki, hogy menjenek befele, de nem tudom elhinni ezt a fajta dolgát neki, annyira félt a víztől” – mondta Székács Lajos.
- Úszni tudott?
„Egyik se tudott.”

Egy órával az eltűnésük után találták meg a rendőrök és mentősök a gyermekeket. Nem sikerült újraéleszteni őket. A rendőrség és a katasztrófavédelem minden évben felhívja a figyelmet arra, hogy a bányatavak különösen veszélyesek és csak a kijelölt fürdőzőhelyeken szabad a vízbe menni.

„Nem tudhatjuk, mennyire szennyezett az adott víz, a másik probléma, hogy nagyon gyorsan mélyülnek, a harmadik probléma, illetve gond, hogy ezeken a helyeken nincs általában szakszerű segítségnyújtás” – mondta Makula György, az ORFK szóvivője.

Tavaly 151 ember fulladt bele folyóba vagy tóba Magyarországon.

Legnézettebb videók