Műsorújság
RTL Most

Késő estig tüntettek a Sándor-palotánál

A bohócnak maszkírozott demonstrálók a köztársasági elnökhöz vitték a bohócforradalomnak nevezett megmozdulás szavazólapjait.
Fáklyákkal indultak a tüntetők a várba, a köztársasági elnöki palotához. A tüntetők magukkal vitték a kormányellenes szavazólapokat is.

„A mai napon 19571 szavazat érkezett” - ennyit gyűjtöttek össze. Ennyien vonták meg jelképesen a Fidesz-KDNP-re leadott szavazatukat. A tüntetésen rendőrök nem vettek részt, mert az ORFK éppen csütörtökre fokozott közbiztonsági ellenőrzést rendelt el országszerte.

A demonstrálók csütörtök este a Köztársasági Elnöki Hivatal előtt folytatták a tiltakozást. Szerették volna átadni a köztársasági elnöknek a szavazólapokat, az elnöki hivatalban azonban nem fogadták őket. Schmitt Pál sem jött ki, hogy beszéljen a demonstrálókkal, így eljátszották, szerintük mi történne, ha találkoznának.

„Ha találok rajta helyesírási hibát, kijavítom” – mondta viccesen az egyik tüntető.

A csütörtöki tüntetés egyik főszervezője pénteken azt mondta az RTL Híradó kérdésére: csak akkor van értelme folytatni a tiltakozásokat, ha a rendvédelmieken kívül csatlakoznak hozzá mindazok, akiket a kormány nyugdíjtervei hátrányosan érintenek. A négy nagy szakszervezeti konföderáció pedig csak azután dönt a folytatásról, ha már tudják, hogyan reagál a kormány a demonstrációra.

A miniszterelnök szóvivője még csütörtökön bohóctréfának nevezte a demonstrációt, és azt mondta: egyes szakszervezeti vezetők saját politikai céljaikat akarják megvalósítani. A kabinet a szociális kérdőívek összesítéséig, amelyben a nyugdíjfizetéssel kapcsolatos kérdés is van, nem változtat eredeti elképzelésén. Azaz: 57 éves kora alatt senki sem kaphat nyugdíjat, legfeljebb valamilyen szociális juttatást.

Legnézettebb videók