Műsorújság
RTL Most

Késő estig tüntettek a Sándor-palotánál

A bohócnak maszkírozott demonstrálók a köztársasági elnökhöz vitték a bohócforradalomnak nevezett megmozdulás szavazólapjait.
Fáklyákkal indultak a tüntetők a várba, a köztársasági elnöki palotához. A tüntetők magukkal vitték a kormányellenes szavazólapokat is.

„A mai napon 19571 szavazat érkezett” - ennyit gyűjtöttek össze. Ennyien vonták meg jelképesen a Fidesz-KDNP-re leadott szavazatukat. A tüntetésen rendőrök nem vettek részt, mert az ORFK éppen csütörtökre fokozott közbiztonsági ellenőrzést rendelt el országszerte.

A demonstrálók csütörtök este a Köztársasági Elnöki Hivatal előtt folytatták a tiltakozást. Szerették volna átadni a köztársasági elnöknek a szavazólapokat, az elnöki hivatalban azonban nem fogadták őket. Schmitt Pál sem jött ki, hogy beszéljen a demonstrálókkal, így eljátszották, szerintük mi történne, ha találkoznának.

„Ha találok rajta helyesírási hibát, kijavítom” – mondta viccesen az egyik tüntető.

A csütörtöki tüntetés egyik főszervezője pénteken azt mondta az RTL Híradó kérdésére: csak akkor van értelme folytatni a tiltakozásokat, ha a rendvédelmieken kívül csatlakoznak hozzá mindazok, akiket a kormány nyugdíjtervei hátrányosan érintenek. A négy nagy szakszervezeti konföderáció pedig csak azután dönt a folytatásról, ha már tudják, hogyan reagál a kormány a demonstrációra.

A miniszterelnök szóvivője még csütörtökön bohóctréfának nevezte a demonstrációt, és azt mondta: egyes szakszervezeti vezetők saját politikai céljaikat akarják megvalósítani. A kabinet a szociális kérdőívek összesítéséig, amelyben a nyugdíjfizetéssel kapcsolatos kérdés is van, nem változtat eredeti elképzelésén. Azaz: 57 éves kora alatt senki sem kaphat nyugdíjat, legfeljebb valamilyen szociális juttatást.

Hasonló videók

  • Tengeri buborék - ez a neve annak az új környezetkímélő vízi közlekedési eszköznek, amelyet ezen a héten tesztelnek a francia fővárosban. A leginkább egy űrkapszulára hasonlító vízitaxi jövő tavasztól már működésbe is állhat a Szajnán. Párizs mellett egyébként több más európai nagyváros is érdeklődik a hajók iránt. Azt remélik, ezekkel csökkenthetik dugókat.

  • Jogerősen 99 millió forint kártérítés jár az államtól a szegregált gyöngyöspatai roma tanulóknak. Erről szerdán döntött a Debreceni Ítélőtábla. Az ítélet szerint 13 éven keresztül nem csak fizikailag, hanem az oktatás színvonalában is diszkriminálták a helyi általános iskolába érkező roma fiatalokat. Külön emeleten tartották őket, egyszerre több évfolyamot tanítottak együtt és volt olyan program, amin a romák nem vehettek részt. Az EMMI szerint ők nem érintettek a perben.

  • Megtarthatja az állami kitüntetését a bicskei gyerekotthon szexuális bűncselekmények miatt elítélt egykori igazgatója. A Köztársasági Elnöki Hivatal szerint, ha valakit kitüntettek, akkor a törvények értelmében utólag nem lehet elvenni tőle. A volt igazgató jogerősen nyolc év fegyházbüntetést kapott, mert éveken át molesztálta a rá bízott gyerekeket. A Jobbik törvénymódosítást nyújt be arról, hogy ha valaki méltatlanná válik egy állami kitüntetésre, akkor elvehessék tőle.

  • Nem köszöntheti virággal, és kampányszlogennel az édesanyákat az iskolák előtt a Fidesz által támogatott hódmezővásárhelyi polgármesterjelölt. Grezsa István akciójáról a Híradó is beszámolt: a helyi választási bizottság a politikust eltiltotta az ilyen kampánytól, de bírságot nem szabott ki. Szekszárdi fideszes polgármestere is törvénysértő módon kampányolt, amikor osztálytermekben osztott uzsonnásdobozokat a gyerekeknek. A két politikus nem akart nyilatkozni.

  • Rákkeltő anyaggal szennyezett gyomorsavcsökkentő gyógyszert hívnak vissza a patikákból. A szennyezést a svájci gyógyszerügyi hatóság fedezte fel egy ellenőrzésen. A nitrózamin nevű anyagot, többek között laboratóriumi patkánykísérleteknél használják daganatnövesztésre. Több gyártó, összesen 19 féle terméke érintett Magyarországon.

  • Egy leszerelt katona lövöldözni kezdett szerda délután Kijev egyik hídján, és azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a hidat. Amikor a rendőrök egy drónt küldtek fölé, arra is rálőtt, később viszont ellenállás nélkül megadta magát. A zavartan viselkedő férfinál nem találtak robbanószerkezetet.

  • Teljes fészekaljnyi parlagi sast mérgeztek meg a napokban Békés megyében, ilyen súlyos mérgezésre 13 éve nem volt példa. Ismeretlenek egy galambtetembe rejtettek egy olyan mérget, amelyet 2008-ban betiltottak. A madarak fészkétől nem messze tették le. Négy sas és két szarka pusztult el, a természetvédelmi kár meghaladja a négymillió forintot.

Legnézettebb videók