Műsorújság
RTL Most

Megint az utcára vonulnak a rendvédelmisek

Újabb demonstrációkra készülnek a rendvédelmi dolgozók, miután kedden is eredménytelen volt a tárgyalás.
A határátkelő forgalmát korlátozták Gyulán a rendvédelmisek. Ők így demonstráltak, a táblára írt szöveg szerint nem csak magukért. A félpályás lezárás két hétig tart, kedd délelőtt kezdődött. Budapesten a Parlamentnél ennél korábban vette kezdetét a nyüzsgés.

Ingujjban érkezett a miniszterelnök, reggel 7-re várta a rendvédelmi szakszervezetek vezetőit. A megbeszélés újra eredménytelen volt.

„Senki nem fogadott el semmit, nem fogadta el a kormány javaslatát, nem vett tudomásul semmit, nem írt alá semmit, és a nyomásgyakorlás eszközeiről sem mondott le senki” – mondta Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára.

A rendvédelmi dolgozók nem sztrájkolhatnak, de a civil szakszervezetek tagjai igen, ezért azt mondják, összefognak velük. Jövő hét csütörtökre tüntetést is ígérnek, akkorra szervezték - szintén rendvédelmi dolgozók - a bohócforradalomnak keresztelt demonstrációt is.

Orbán Viktor azt mondta, a választóvonal a rend oldalán állók és a rendbontók között van.

„A miniszterelnök elvárja, hogy a rendvédelmi dolgozók mindenképpen a rend oldalán álljanak, minden körülmények között biztosítsák a rend fenntartását, és semmiképpen ne álljanak a rendbontók, rendetlenséget szítók oldalára” – mondta Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő.

Az MSZP szerint Orbán Viktor cinikus.

„Az az ember, aki néhány évvel ezelőtt, itt a Kossuth téren, jogszerű rendőri intézkedéssel szembeszegülve, gyakorlatilag a rendőr kezéből a kordont kivéve, mindenféle törvénnyel szembeszegülve nyilvánította ki a politikai véleményét, most a rendvédelmiseknek erkölcsi mércéket állít, az azt gondolom, hogy legalábbis cinikus” – mondta Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője.

A Jobbik sztrájkjogot adna a rendvédelmi dolgozóknak, az erről szóló módosító javaslatot már be is nyújtották a Parlamentnek. Az LMP szerint a Fidesz alapjaiban rengette meg a munkavállalók államba vetett bizalmát. Azt mondják, ezek után sem a szerzett jogok, sem az állammal kötött szerződések nincsenek biztonságban.

A kormánypárti igenekkel megnyílt a lehetőség, hogy megvonják a korhatár alatti nyugdíjakat. Az alkotmánymódosítást hétfőn este szavazták meg. A szöveg alapján akár 600 ezer ember is érintett lehet, de a kormány többször hangsúlyozta, hogy csak a 30 ezer rendvédelmi dolgozóra vonatkoznak majd a szabályok.

Legnézettebb videók