Műsorújság
RTL Most

Megint az utcára vonulnak a rendvédelmisek

Újabb demonstrációkra készülnek a rendvédelmi dolgozók, miután kedden is eredménytelen volt a tárgyalás.
A határátkelő forgalmát korlátozták Gyulán a rendvédelmisek. Ők így demonstráltak, a táblára írt szöveg szerint nem csak magukért. A félpályás lezárás két hétig tart, kedd délelőtt kezdődött. Budapesten a Parlamentnél ennél korábban vette kezdetét a nyüzsgés.

Ingujjban érkezett a miniszterelnök, reggel 7-re várta a rendvédelmi szakszervezetek vezetőit. A megbeszélés újra eredménytelen volt.

„Senki nem fogadott el semmit, nem fogadta el a kormány javaslatát, nem vett tudomásul semmit, nem írt alá semmit, és a nyomásgyakorlás eszközeiről sem mondott le senki” – mondta Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára.

A rendvédelmi dolgozók nem sztrájkolhatnak, de a civil szakszervezetek tagjai igen, ezért azt mondják, összefognak velük. Jövő hét csütörtökre tüntetést is ígérnek, akkorra szervezték - szintén rendvédelmi dolgozók - a bohócforradalomnak keresztelt demonstrációt is.

Orbán Viktor azt mondta, a választóvonal a rend oldalán állók és a rendbontók között van.

„A miniszterelnök elvárja, hogy a rendvédelmi dolgozók mindenképpen a rend oldalán álljanak, minden körülmények között biztosítsák a rend fenntartását, és semmiképpen ne álljanak a rendbontók, rendetlenséget szítók oldalára” – mondta Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő.

Az MSZP szerint Orbán Viktor cinikus.

„Az az ember, aki néhány évvel ezelőtt, itt a Kossuth téren, jogszerű rendőri intézkedéssel szembeszegülve, gyakorlatilag a rendőr kezéből a kordont kivéve, mindenféle törvénnyel szembeszegülve nyilvánította ki a politikai véleményét, most a rendvédelmiseknek erkölcsi mércéket állít, az azt gondolom, hogy legalábbis cinikus” – mondta Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője.

A Jobbik sztrájkjogot adna a rendvédelmi dolgozóknak, az erről szóló módosító javaslatot már be is nyújtották a Parlamentnek. Az LMP szerint a Fidesz alapjaiban rengette meg a munkavállalók államba vetett bizalmát. Azt mondják, ezek után sem a szerzett jogok, sem az állammal kötött szerződések nincsenek biztonságban.

A kormánypárti igenekkel megnyílt a lehetőség, hogy megvonják a korhatár alatti nyugdíjakat. Az alkotmánymódosítást hétfőn este szavazták meg. A szöveg alapján akár 600 ezer ember is érintett lehet, de a kormány többször hangsúlyozta, hogy csak a 30 ezer rendvédelmi dolgozóra vonatkoznak majd a szabályok.

Hasonló videók

  • Tengeri buborék - ez a neve annak az új környezetkímélő vízi közlekedési eszköznek, amelyet ezen a héten tesztelnek a francia fővárosban. A leginkább egy űrkapszulára hasonlító vízitaxi jövő tavasztól már működésbe is állhat a Szajnán. Párizs mellett egyébként több más európai nagyváros is érdeklődik a hajók iránt. Azt remélik, ezekkel csökkenthetik dugókat.

  • Jogerősen 99 millió forint kártérítés jár az államtól a szegregált gyöngyöspatai roma tanulóknak. Erről szerdán döntött a Debreceni Ítélőtábla. Az ítélet szerint 13 éven keresztül nem csak fizikailag, hanem az oktatás színvonalában is diszkriminálták a helyi általános iskolába érkező roma fiatalokat. Külön emeleten tartották őket, egyszerre több évfolyamot tanítottak együtt és volt olyan program, amin a romák nem vehettek részt. Az EMMI szerint ők nem érintettek a perben.

  • Megtarthatja az állami kitüntetését a bicskei gyerekotthon szexuális bűncselekmények miatt elítélt egykori igazgatója. A Köztársasági Elnöki Hivatal szerint, ha valakit kitüntettek, akkor a törvények értelmében utólag nem lehet elvenni tőle. A volt igazgató jogerősen nyolc év fegyházbüntetést kapott, mert éveken át molesztálta a rá bízott gyerekeket. A Jobbik törvénymódosítást nyújt be arról, hogy ha valaki méltatlanná válik egy állami kitüntetésre, akkor elvehessék tőle.

  • Nem köszöntheti virággal, és kampányszlogennel az édesanyákat az iskolák előtt a Fidesz által támogatott hódmezővásárhelyi polgármesterjelölt. Grezsa István akciójáról a Híradó is beszámolt: a helyi választási bizottság a politikust eltiltotta az ilyen kampánytól, de bírságot nem szabott ki. Szekszárdi fideszes polgármestere is törvénysértő módon kampányolt, amikor osztálytermekben osztott uzsonnásdobozokat a gyerekeknek. A két politikus nem akart nyilatkozni.

  • Rákkeltő anyaggal szennyezett gyomorsavcsökkentő gyógyszert hívnak vissza a patikákból. A szennyezést a svájci gyógyszerügyi hatóság fedezte fel egy ellenőrzésen. A nitrózamin nevű anyagot, többek között laboratóriumi patkánykísérleteknél használják daganatnövesztésre. Több gyártó, összesen 19 féle terméke érintett Magyarországon.

  • Egy leszerelt katona lövöldözni kezdett szerda délután Kijev egyik hídján, és azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a hidat. Amikor a rendőrök egy drónt küldtek fölé, arra is rálőtt, később viszont ellenállás nélkül megadta magát. A zavartan viselkedő férfinál nem találtak robbanószerkezetet.

  • Teljes fészekaljnyi parlagi sast mérgeztek meg a napokban Békés megyében, ilyen súlyos mérgezésre 13 éve nem volt példa. Ismeretlenek egy galambtetembe rejtettek egy olyan mérget, amelyet 2008-ban betiltottak. A madarak fészkétől nem messze tették le. Négy sas és két szarka pusztult el, a természetvédelmi kár meghaladja a négymillió forintot.

Legnézettebb videók