Műsorújság
RTL Most

Költözés fenyegette az újpalotai asszonyt

A kerületi önkormányzat kisebb lakásba akarta költöztetni azt az idős nőt, aki hétfőn kiugrott égő lakásának ablakából és szörnyethalt.
Bedeszkázott ablak, bámészkodó gyalogosok, égő mécsesek a hétfő reggeli tragédia helyszínén a tizenötödik kerületben. A 78 éves idős nő hétfő reggel ugrott ki hatodik emeleti, égő lakásának ablakán: azonnal szörnyethalt. A tűzoltósági felvételeken jól látszik a kiégett ruhásszekrény, ahol a tűz keletkezhetett, a tetején fényképek voltak. A lakók úgy tudják, egyedül a Biblia maradt épen a ruhák között.

A házban sokan ismerték az idős nőt.

„Le szoktunk ülni a ház elé sokszor többen, oda szokott jönni, jókedélyű néni volt, semmi jelét nem mutatta, hogy baj van” – mondta Lamos Andrásné.

Pedig nyugdíja alacsony volt, hónapok óta tartozott a lakbérrel és a távhő-díjjal. Több mint félmillió forinttal. Korábban is volt már tartozása, akkor azért nem lakoltatták ki, mert a rokonok összeadták a szükséges pénzt.

„Tegnapra volt kitűzve a kilakoltatása, de mi már két hónappal ezelőtt meghoztuk a döntést, hogy felfüggesztünk, azzal, hogy a nénit egy kisebb rezsijű, pestújhelyi családi ház részbe költöztettük volna át” – mondta Vizér Klára, a XV. kerület alpolgármestere.

A tűzoltók szerint nem kizárt, hogy szándékosan gyújtotta fel a lakás két szobáját. Kedden már több helyen kicserélték az ajtókat, amelyeket a tűzoltók rúgtak be, attól tartva, hogy vannak bent a lakásokban. Sok lakó még most sem tudja elfelejteni a történteket.

„Kezem-lábam remegett, mert ez egy nagy trauma volt nekem, és még most sem vagyok túl rajta” – mondta Szántó Péterné.

Szakértők szerint sok egyedül maradt idős ember küzd anyagi gondokkal, emiatt kerülnek rossz lelkiállapotba.

„Hogyha erre bármilyen más olyan külső trauma rájön, mint például az, hogy az egzisztenciális létük bizonytalanná válik, akkor ezek a dolgok együttesen tudnak tragédiához vezetni” – mondta Szolnoki Nikolett pszichiáter.

Az RTL Híradó riportere telefonon beszélt az idős nő fiával, aki annyit elmondott: ő sem tudott arról, hogy édesanyjának újabb tartozása halmozódott fel.

Legnézettebb videók