Műsorújság
RTL Most

Házat kapnának a bajbajutott hitelesek

Családi házakat épít az állam a bajbajutott lakáshiteleseknek.
A vörösiszap károsultjainak több mint 100 házat építettek fel állami pénzből. Lassan a lakók is beköltözhetnek. Hasonló, könnyűszerkezetes házakat építene az állam a bajbajutott lakáshiteleseknek. A legtöbb munkát közmunkások végeznék.

A föld, amire a családi házak épülnének, állami terület lenne. A miniszterelnök szerint ez a legolcsóbb megoldás. Arra egyelőre nem tudtak választ adni, hogy ki, milyen feltételekkel juthat majd házhoz, pontosan hány épület készül majd el, és mikorra.

„Mi azt szeretnék, ha minél hamarabb megindulhatnának az építkezések, hiszen a jogszabályok megalkotása után a kilakoltatási moratórium feloldásának bizonyos üteme is megkezdődik” – mondta el Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Első körben csak a legnagyobb adósok kerülhetnek utcára, így a kormánynak van ideje az építkezésre, de azt ígérik, sietni fognak. A Banki Hitelkárosultak Egyesületének szakértője azt mondja, senkinek nem szabad azt hinnie, hogy 1-2 hónapon belül házhoz juthat.

„A kilakoltatási moratórium és a végrehajtási törvény módosítása most július elsejével meg kell, hogy történjen, amikor ez megtörténik, akkor okosabbak leszünk, hogy ki az, akinek akár egy évet kell várnia az új otthonra, vagy milyen más egyéb megoldások lesznek” – mondta Galcsik Éva, a Banki Hitelkárosultak Egyesületének szakértője.

Az MSZP-nél azt mondják, a bajbajutott hiteleseknek azonnali, tényleges segítségre lenne szükségük.

„Ötletekből, ígéretekből már tele van a padlás a miniszterelnök részéről, hiszen az Eszközkezelőt is egy éve ígérik” – emelte ki Török Zsolt, az MSZP szóvivője.

A tervek szerint 40 négyzetméteres házat kapnának azok, akik csak ketten vannak, a legnagyobbat, 80 négyzetméterest pedig a 3 gyereket nevelő családok. A házakhoz kiskert is járna, hogy amit lehet, megtermelhessenek magunknak az emberek.

Legnézettebb videók