Műsorújság
RTL Most

Védettség jár októberig a lakáshiteleseknek

Októberig biztosan nem kerülhet utcára a bajba jutott lakáshitelesek többsége.
Még bottal is nehezen mozog az asszony. A gondok akkor kezdődtek, amikor 2004-ben agyvérzést kapott. Egyik napról a másikra megváltozott az élete. Fizetés helyett rokkantnyugdíj, munka helyett kórházi ápolás. Azért, hogy meg tudjon élni, 2006-ban hitelt vett fel, a fedezet a lakása volt.

„Ameddig tudtuk, törlesztettük, még a volt férjem is segített, de tavaly sajnos meghalt. A lányom ápolásin van itthon velem, de abból a kis összegből lehetetlenné vált a hitel fizetése” – mondta Brányik Sándorné.

A bank hónapokkal ezelőtt felmondta a szerződést, de utcára őt még nem tehetik. Július 1. és október 1. között ez azokat fenyegeti, akiknek 30 millió forint feletti az ingatlanuk értéke, és a rajta lévő hitel, amit már felmondott a bank, több mint 20 millió forint. Később csökkentik az összeghatárokat, de azt még nem tudni, mikor és mennyire.

„Esetleg ezen az eszközkezelőn keresztül lehetne valami módot találni rá, hogy egy kisebb lakást törleszteni.”

Szeretné, de nem egyértelmű, hogy rá ez vonatkozhat-e. A nemzetgazdasági miniszter hétfői bejelentéséből ugyanis arra lehet következtetni, hogy a Nemzeti Eszközkezelő csak jövőre áll fel. Ez a szervezet vásárolhatná meg a bajbajutottak lakását, amit aztán visszabérelhetnének. Kedden hiába kérdeztük a tárcát, nem érkezett válasz arra, hogy mikortól. Azt sem tudta megmondani senki, hogy hány olyan ember van, akinek már felmondták a hitelszerződését. Csak annyi biztos, hogy 105 ezer olyan adós van, akinek 90 napon túli tartozása halmozódott fel. Nekik ahhoz, hogy bármilyen segítséget igénybe vehessenek, fizetniük kell.

„A 90 napon túli késedelmet az ügyfél kifizeti, és akkor belép a rendszerbe. Vagy ha 90 napon belül van a késedelem, de az ügyfél vállalja, hogy rögzített szinten a törlesztést tudja folytatni, akkor a bank meghitelezi a különbséget, és erre a gyűjtőszámlára rákerül ez az összeg is” – mondta Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető jogtanácsosa.

Az ott felgyűlt pénzt azonban szintén vissza kell fizetni, ezért mindenkinek azt ajánlják, jól gondolja meg a döntést.

Legnézettebb videók