Műsorújság
RTL Most

Átalakítanák az önkormányzatok működését

A tervekről Tállai András a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára beszélt az RTL-Híradónak.
Ma már arról kell beszélnünk, hogy meddig lesz működőképes az önkormányzati szektor, ezt mondta Tállai András államtitkár a Híradónknak adott interjúban hétfőn. Sok az adóssággal küzdő település, a kormány szerint nagy átalakításra van szükség.

Például szigorúan ellenőriznék, hogy az önkormányzatok csak olyan tevékenységet vállaljanak el, amit ki is tudnak fizetni. Ez a pályázatokra is vonatkozna. Az állam nemcsak azt ellenőrizné, hogy egy önkormányzatnak megvan-e a pályázathoz szükséges önrésze, hanem azt is, hogy ha a terv megvalósul, lesz-e pénz a fenntartásra.

„A működtetésre vonatkozóan is nagyon szigorú elbírálásban lesz része az önkormányzatnak, hiszen nem épülhetnek meg olyan infrastruktúrák, amiket az önkormányzatok nem tudnak működtetni.”

Törvényben mondanák ki, hogy az önkormányzatok költségvetése nem tartalmazhat hiányt. Annak pedig súlyos következménye lenne, ha egy települést a vezetői csődbe visznek.

„A nagyon szigorú elképzelés szerint, hogy ilyen helyzetbe jut az önkormányzat, akkor feloszlik a képviselő testület, megszűnik a polgármester tevékenysége, új választásokat kell kiírni és nem lehet újra indulni se a polgármesternek, se a képviselőknek.”

Tápszentmiklós úgy döntött, nem szed iparűzési adót, fél év alatt 31 cég költözött hozzájuk. Céges autóikat is hozták, a gépjármű adóból plusz bevétele lett a településnek. A kormány szerint viszont az iparűzési adó alóli mentesség igazságtalan a környező településekkel szemben.

„A jövőben a törvény kimondaná, hogy minden településnek ki kell vetni bizonyos helyi adókat és annak minimum értéke is meghatározásra kerülne.”

A készülő jogszabály szerint csökkentenék a főállású polgármesterek számát, viszont maguknak az önkormányzatoknak a száma nem változna.

„Minden településen lesz képviselőtestület és polgármester, minden településen a helyi ügyeket az ott megválasztott képviselők fogják eldönteni.”

A hivatali ügyintézés alakulna át. Tállai András Híradónknak elmondta, terveik szerint több önkormányzatnak lenne egy közös hivatala. A tervek szerint 5, de akár tíz település ügyeit intézhetik majd egy központból

- Minden településről oda kell majd lemenni? Vagy lesz mindenhol ügyfélszolgálat?

„Ez így lesz, a legkisebb településen is lesz hivatal és ügyfélszolgálat, ilyen értelemben lesz mindegyiken, azonban az ésszerűség azt kívánja, hogy mondjuk a határozat mégsem azon a településen születik meg a jegyző által, hanem azon a székhely településen székelő jegyző fogja meghozni. Most fizikailag ott vagy ki fog menni a településre már azt gondolom másodlagos. Ezt úgy képzeljük el, hogy nem lesz minden település hivatalának környezetvédelmi főosztálya, nem tudom milyen főosztálya, hogy ezeket fogják egységesíteni, de mindenhol jelen lesz a hivatal, egy-két ügyintézőn keresztül. Így képzeljük.”

- Ez pontosan így lesz? Mikortól?

„Ha indul ez a rendszer, akkor 2013-ban a járási rendszer indulásával.”

Legnézettebb videók