Híradó

2011.05.20. 18:23 (péntek)

Fix árfolyam a kevesebb törlesztőrészletért

Fix árfolyam a kevesebb törlesztőrészletért

180 forintos fix árfolyamon számítanák ki a svájci frank alapú lakáshitelek törlesztőrészleteit 2014 közepéig.

Nem kell tovább nézni az árfolyamokat, legalábbis a következő három és fél évben. A Bankszövetség pénteken bejelentette, hogy megállapodtak a kormánnyal: aki svájci frank alapú lakáshitelt vett fel, az a következő években fix árfolyamon törleszthet.

„Megállapodtak a svájci frank forint árfolyamának 180 forinton történő rögzítésében. Értelemszerűen az euró és a japán jen árfolyama is ennek megfelelően kerül módosításra és rögzítésre” – mondta Müller János, a Bankszövetség vezető tanácsadója.

Vagyis ha egy család ma havonta 350 svájci frankot törleszt, a mostani, 212 forintos árfolyam mellett havonta 74 ezer forintot fizet. Ha az árfolyamot leviszik 180 forintra, akkor a törlesztőrészlet 11 ezer forinttal csökkenne, azaz 63 ezer forintra havonta.

Hogy milyen áron rögzítik az eurót és a japán jent, arról még csak becslések vannak. Az RTL Híradó információi szerint az eurót a mostani 269 forint helyett 250, a japán jent pedig 2,3 forint helyett 1,9-en váltanák át. Azonban a piaci és a rögzített ár közötti árfolyamkülönbséget vissza kell majd fizetni. Erre forintalapú, kedvező kamatozású hitelt adnának a bankok. Ezt a hitelt 2014 második felétől kellene fizetni az eredeti lakáshitel törlesztőrészletével együtt.

Másfél millió család vett fel devizalapú hitelt, nekik jelenthet könnyítést a fix árfolyam a következő három és fél évben. Hogy mi lesz utána, és hogy pontosan kinek, mennyit kell fizetni, az az RTL Híradó információi szerint a következő héten derül ki, valamint a kormány is csak akkor nyilatkozik majd.
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való