Műsorújság
RTL Most

Napi egy gyógyszerrel a rák ellen

Egyre több daganatos beteget tudnak meggyógyítani az új kezelésekkel.
M. Kovács Antal már bátran sétál, pedig egy éve még alig bírt menni. Tüdődaganata van, amit egy génhiba okoz. A betegségére ő már nem hagyományos sugár és kemoterápiát kap, hanem mindössze egy gyógyszert kell szednie.

„Ha nem mondanák, hogy én tüdőrákos beteg vagyok, én nem tudnám, mert teljesen jól vagyok” – mondta M. Kovács Antal.

Ez az egyik fajtája az úgynevezett biológiai terápiáknak.

„Egy célzott gyógyszer arra génhibára illetve a génhiba termékére hat, ami abban a konkrét daganatban a daganat kialakulásáért felelős.”

Infúzióban van ez is, mégsem kemoterápia. Az Onkológiai Intézet belgyógyászatán egy másik célzott szert, érképződés-gátlót kapnak a betegek.

Kevesebb a mellékhatás, és ez nem pusztítja az egészséges sejteket. Nagyjából 10 ilyen célzott szer van, Magyarországon évente 20 ezer daganatos beteget már ezekkel kezelnek. Azoknál a daganatoknál lehet alkalmazni, amelyikről tudják, hogy melyik gén hibája okozta, például az emlő, tüdő, nyirok daganat, vagy a vastagbél, kötőszöveti béltumor esetében. Ezekre már használják a célzott terápiákat és hamarosan bevezetik a festékes anyajegy daganatra is.

„Kezelni is jól lehet meg sokszor meg is lehet gyógyítani nagyjából én úgy gondolom 20-25 százalékát jól lehet kezelni ezzel a daganatoknak.”

A szakemberek szerint 5 év múlva a célzott terápiák teljesen háttérbe szorítják majd a
kemoterápiát és a sugárkezelést. Csak néhány betegséget kezelnek majd továbbra is ezekkel.

Legnézettebb videók