Műsorújság
RTL Most

Egyre kevésbé kedveljük a politkusokat

A Policy Solutions elemzéséből az derül ki, hogy a népszerűség mostanra inkább népszerűtlenség lett.
Már a beiktatásának napján sem volt olyan népszerű a köztársasági elnök, mint amikor még csak jelölt volt. Schmitt Pál a maximális 100 pontból akkor 49-et, most 37-et kapott. Ilyen alacsony soha nem volt egyetlen köztársasági elnök megítélése sem. Kedden hiába kérte az RTL Híradó Schmitt Pál véleményét, a hivatalából nem kapott választ.

A miniszterelnök egyben a nagyobbik kormánypárt elnöke is. A népszerűsége mélypontján van, egy év alatt 15 pontot veszített. De ezzel együtt is a második a listán. A kisebbik kormánypárt elnöke is ott a listán, de Semjén Zsolt is folyamatosan veszít népszerűségéből. A miniszterelnök szóvivője szerint ennek ellenére a kormányzás jó irányban halad.

„Szerintem sokan cserélnének velünk, ha azt mondhatnák, hogy a kormányzás megkezdése után még mindig két és félszer annyi támogatója van egy pártnak, mint a soron következő második helyezettnek” – mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Az MSZP elnöke annak örül, hogy az ő megítélése alig marad el a fideszes politikusokétól. Mesterházy Attila szerint a politikától elfordulás nem magyar sajátosság.

„Ebbe nagyon sok politikai botrány, acsarkodás, személyeskedés biztosan belejátszott. Nem csak magyar tendencia, ez az Európai Unióban is megfigyelhető” – mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke.

Az LMP-s Schiffer András a középmezőnyben van. Azt mondja, tisztában volt vele, hogy a politikai szerepvállalás népszerűségvesztéssel jár. Ezért ő az elmúlt 20 év politikusait hibáztatja.

„Ez lecsapódik a teljes parlamenti mezőnyön, azokon is, akik egyébként az elmúlt 20 év mutyi politikájának nem voltak részesei” – mondta Schiffer András, az LMP frakcióvezetője

A Jobbik elnöke a legnépszerűtlenebb pártvezető a parlamentben. Ennek Vona Gábor szerint is az az oka, hogy az emberek egységesen elutasítják a politikusokat.

„Nem beszélhetünk népszerű politikusokról, hanem inkább kevésbé népszerűtlen vagy nagyon népszerűtlenekről” – mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke.

A leginkább és a legkevésbé népszerű politikusok között kicsi a különbség. Kósa Lajos és Gyurcsány Ferenc között csak 20 pont van. Néhány éve a most vezető pontszámokkal szinte fel sem lehetett kerülni a népszerűségi listára.

Legnézettebb videók