Műsorújság
RTL Most

Lenne mit tanulnunk elsősegélynyújtásból

Sokan leteszik a közúti elsősegélynyújtó vizsgát, de csak kevesen tudnak és mernek elsősegélyt nyújtani igazi baleseteknél.
A Magyar Vöröskereszt 40 éve indította el első elsősegélynyújtó versenyét, melynek mostani, budapesti és pest megyei regionális döntőjét vasárnap tartották az Orczy-kertben. Az életszerű szimulációs állomásokon a városi környezetben leginkább jellemző, tömeges sérülést okozó veszélyekkel találkozhattak a versenyző csapatok, úgy mint gázrobbanás, hőguta, közlekedési baleset vagy a tömegpánik hatására kialakuló szerencsétlenségek. A versenyzők a realisztikusan ábrázolt sérüléseken kívül így megtapasztalták az áldozat viselkedését, ellátásra való reakcióját, és a baleseti helyszín valamennyi jellegzetességét.

A Magyar Vöröskereszt fontosnak tartja, hogy a vasárnapi, aktív életet élő tinédzserek tudjanak és merjenek is tenni, ha baj van. Kardos István, a budapesti Vöröskereszt igazgatója szerint baleset, rosszullét során egy jól felkészült elsősegélynyújtó gyors és szakszerű beavatkozása életet menthet. Ha az elsősegélynyújtó megtapasztalja milyen a súlyos sérült látványa és viselkedése, akkor valós helyzetben az áldozat reakcióit megfelelően értelmezve és hatékonyan tud majd elsősegélyt nyújtani.

Az elsősegély-nyújtás képességében Magyarország sereghajtónak számít az Európai Unióban. A Nemzetközi Vöröskereszt kimutatása szerint Nyugat-Európában a népesség döntő többsége kap elsősegély-képzést. Norvégiában a lakosság 95 százaléka, Ausztriában és Németországban 80 százaléka, míg Izlandon 75 százaléka kap használható és eredményes ismereteket e téren. Mindeközben számos országban az arány drámaian alacsony, mindössze 5-10 százalék közötti. Magyarország helyzete még ehhez képest is elszomorító. Hazánkban a lakosság mindössze 0,3 százaléka részesül megfelelő szintű és színvonalú elsősegély-képzésben, noha világszerte - főleg az időskorúak esetében - egyre nő a kockázat - közölte a Magyar Vöröskereszt.

Forrás: Független Hírügynökség

A kép illusztráció!

Legnézettebb videók