Műsorújság
RTL Most

Felelniük kell a kecskeméti gumiszoba miatt

Bezáratták a kecskeméti Juhar utcai fogyatékosok intézetében illegálisan működtetett dühöngőt.
Az ügy első rendű vádlottja az intézmény vezetője, akit azzal vádolnak, hogy a dolgozók az ő utasítására zárták be a fékezhetetlen gyerekeket az elkülönítőbe. Rajta kívül még a dolgozókat is vádolja az ügyészség. Ezért a bűncselekményért akár 1-7 évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak - mondta a Független Hírügynökségnek Németh Zsolt a Kecskeméti Városi Ügyészség vezető ügyésze.

Az ép és fogyatékos gyerekkel foglalkozó intézményben tavaly februárban robbant ki a botrány. Volt alkalmazottak és szülők fordultak a nyilvánossághoz, hogy felhívják a figyelmet az otthon nevelési módszereire. Elmondták, és fényképekkel próbálták bizonyítani, hogy létezett egy szakszerűtlenül kialakított dühöngő, amelyet rendszeresen használtak is. Elmondásuk szerint egyes alkalmazottaknak teljesen természetes volt, hogy a dühöngő fiatalt bezárták ebbe a szobába, ha nem tudták megfékezni. Más dolgozóknak is felajánlották ezt a lehetőséget, de nem mindenki élt vele.

Akkori megkeresésünkre Kimpián Ildikó igazgató először azt állította, hogy nincs ilyen helyiség az otthonban, majd két nappal később a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat sajtótájékoztatóján a megyei vezetők elismerték a "gumiszoba" létezését. Azt mondták, három olyan eset volt, amikor bezártak ide fiatalokat, de - a volt dolgozók állításával ellentétben - soha nem hagyták őket magukra.

A nyomozás 2010. februárjában kezdődött. Szeptemberben gyanúsítottként hallgatták ki az intézmény igazgatóját, Kimpián Ildikót, aki néhány nappal később sms-ben értesített minden médiumot, hogy az eljárás ellen éhségsztrájkkal tiltakozik. Akkor azt írta, célja megvédeni azokat a gyermekeket, akik tanulni járnak az intézménybe, és azokat a kollégáit, akik nap mint nap kénytelenek a magatartási anomáliákat produkáló kamaszok, fiatal felnőttek atrocitásait elszenvedni. Úgy fogalmazott: "Próbáljon valaki megsimogatni egy vas- vagy akár faszékkel rátámadó, belátási képességgel semmilyen szinten nem bíró fiatal kamaszt." A levélben leírta, ők megpróbálják bevezetni a munka világába és önálló életre tanítani ezeket a fiatalokat, hogy ne csak vegetáljanak a szociális ellátórendszerben.

Mivel sem a szakma, sem kollégái nem értettek egyet tetteivel, befejezte az éhségsztrájkot. Nem sokkal később - a 2010-es októberi megyegyűlésen - a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat úgy döntött, hogy fegyelmi eljárást indít ellene és az akkor már folyamatban lévő büntetőeljárás bejezéséig felfüggesztik állásából.

Legnézettebb videók