Műsorújság
RTL Most

Átszervezés alatt az egyetemek

Több egyetemet és főiskolát zárnának be, állítólag azért, mert sok helyen folyik fölösleges képzés.
Aláírást gyűjtöttek a budapesti Corvinus Egyetemen. A hallgatók attól félnek, hogy megszűnik iskolájuk más egyetemekkel és főiskolákkal együtt.

Nemcsak a diákok, az LMP is tiltakozott az összevonások ellen. Jelképes bizonyítványt küldtek Hoffmann Rózsa államtitkárnak.

„Ez a bizonyítvány a bukásról szól, ezzel azt akarjuk bizonyítani, hogy az eddigi oktatáspolitika megbukott Magyarországon” – mondta Osztojkán Ágnes, országgyűlési képviselő.

Pár órával később az államtitkár a rektorokkal találkozott: a vezetők azt szerették volna tudni, mi lesz intézményük sorsa. Kiszivárgott hírek szerint van olyan elképzelés, hogy a jelenlegi 29 egyetem és főiskola helyett az állam csak 16-ot működtetne tovább. A rektori konferencia elnöke az RTL Híradójának azt mondta, ezt nem támogatja.

„A 29 állami felsőoktatási intézmény Magyarország népességét figyelembe véve nem sok, a fele akkora Szlovákiában több egyetem működik” – mondta Sándorné dr. Kriszt Éva, a rektori konferencia elnöke.

Az egyetemi rendszer átalakításáról a Széll Kálmán tervben is lehet olvasni. A kormány szerint „Az egyetemek, főiskolák tömegével és drágán juttatnak olyan diplomákhoz fiatalokat, amelyek nem segítik bekapcsolódásukat a munka világába.”
Egy tavalyi kutatás szerint viszont a 4500 megkérdezett diplomásnak csak a három százaléka volt munka nélkül. Vagyis a diploma segít az álláskeresésénél.

„Sok tévhit van a diplomások elhelyezkedésével kapcsolatban. Sokan diplomás munkanélküliséget emlegetnek, túlképzést” – mondta Horváth Tamás, a az Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási igazgatója.

A kedd délutáni megbeszélésről egyelőre nem szivárgott ki hír, kora délután Hoffmann Rózsa az Inforádiónak annyit mondott, hogy túl sok egyetemi kar és szak működik, a tervek szerint az agrár-, a közgazdász-, a jogász- és a kommunikáció oktatását kívánják visszafogni.

Hasonló videók

  • Tengeri buborék - ez a neve annak az új környezetkímélő vízi közlekedési eszköznek, amelyet ezen a héten tesztelnek a francia fővárosban. A leginkább egy űrkapszulára hasonlító vízitaxi jövő tavasztól már működésbe is állhat a Szajnán. Párizs mellett egyébként több más európai nagyváros is érdeklődik a hajók iránt. Azt remélik, ezekkel csökkenthetik dugókat.

  • Jogerősen 99 millió forint kártérítés jár az államtól a szegregált gyöngyöspatai roma tanulóknak. Erről szerdán döntött a Debreceni Ítélőtábla. Az ítélet szerint 13 éven keresztül nem csak fizikailag, hanem az oktatás színvonalában is diszkriminálták a helyi általános iskolába érkező roma fiatalokat. Külön emeleten tartották őket, egyszerre több évfolyamot tanítottak együtt és volt olyan program, amin a romák nem vehettek részt. Az EMMI szerint ők nem érintettek a perben.

  • Megtarthatja az állami kitüntetését a bicskei gyerekotthon szexuális bűncselekmények miatt elítélt egykori igazgatója. A Köztársasági Elnöki Hivatal szerint, ha valakit kitüntettek, akkor a törvények értelmében utólag nem lehet elvenni tőle. A volt igazgató jogerősen nyolc év fegyházbüntetést kapott, mert éveken át molesztálta a rá bízott gyerekeket. A Jobbik törvénymódosítást nyújt be arról, hogy ha valaki méltatlanná válik egy állami kitüntetésre, akkor elvehessék tőle.

  • Nem köszöntheti virággal, és kampányszlogennel az édesanyákat az iskolák előtt a Fidesz által támogatott hódmezővásárhelyi polgármesterjelölt. Grezsa István akciójáról a Híradó is beszámolt: a helyi választási bizottság a politikust eltiltotta az ilyen kampánytól, de bírságot nem szabott ki. Szekszárdi fideszes polgármestere is törvénysértő módon kampányolt, amikor osztálytermekben osztott uzsonnásdobozokat a gyerekeknek. A két politikus nem akart nyilatkozni.

  • Rákkeltő anyaggal szennyezett gyomorsavcsökkentő gyógyszert hívnak vissza a patikákból. A szennyezést a svájci gyógyszerügyi hatóság fedezte fel egy ellenőrzésen. A nitrózamin nevű anyagot, többek között laboratóriumi patkánykísérleteknél használják daganatnövesztésre. Több gyártó, összesen 19 féle terméke érintett Magyarországon.

  • Egy leszerelt katona lövöldözni kezdett szerda délután Kijev egyik hídján, és azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a hidat. Amikor a rendőrök egy drónt küldtek fölé, arra is rálőtt, később viszont ellenállás nélkül megadta magát. A zavartan viselkedő férfinál nem találtak robbanószerkezetet.

  • Teljes fészekaljnyi parlagi sast mérgeztek meg a napokban Békés megyében, ilyen súlyos mérgezésre 13 éve nem volt példa. Ismeretlenek egy galambtetembe rejtettek egy olyan mérget, amelyet 2008-ban betiltottak. A madarak fészkétől nem messze tették le. Négy sas és két szarka pusztult el, a természetvédelmi kár meghaladja a négymillió forintot.

Legnézettebb videók