Műsorújság
RTL Most

Vádlottak padján a Fészekrakó-csalók

Megkezdődött a tárgyalás a lakásvásárlási visszaélések ügyében Miskolcon.
Torlódás a tárgyalóterem előtt. Időbe telt, mire a 41 vádlott be tudott menni. Az ügyész kiskocsival húzta be az iratokat. Az elsőrendű vádlott egy ügyvéd, aki azt kérte a bíróságtól, hogy zárják ki a sajtót a tárgyalásról.

„A zárt tárgyalással el lehet érni, hogy a sajtóban ne jelenjen meg semmi a tárgyaláson elhangzottakról, és én szeretném kérni, hogy a bírónő ezt rendelje el” – kérte az elsőrendű vádlott.

A bíróság a kérést elutasította. Ahhoz azonban senki nem járult hozzá, hogy az arcát mutassuk.

Volt, akit a rendőrök vezettek elő, mert nem jelent meg a tárgyalás kezdetén. De nem mindenkit találtak meg, így több vádpontot nem tudtak tárgyalni.

A vád szerint közvetítők beiktatásával többen hamis munkáltatói igazolással vettek fel államilag támogatott hitelt. Erre a lakótelepre több mint száz család költözött, olyanok, akik később nem tudták fizetni a közüzemi díjakat, és viselkedésükkel zavarták az itt élők nyugalmát. A közvetítők a lakásszerződésbe magasabb vételárat írattak, mint amennyit az eladó kapott, a különbözetet szétosztották. Tucatnyi ügy került most bíróság elé, de az ügyészség még mindig nyomoz.

„Az összes eljárásban körülbelül háromszáz gyanúsított érintett. Nyilvánvaló, hogy ezek között többségében lakások vásárlói, illetve eladók vannak, kisebb számban pedig azok a közvetítő személyek, akik ingatlanforgalmazással foglalkoznak” – mondta Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője.

Az ügyészség szerint a teljes ügyben az államot több mint ötszáz millió forint kár érte.

Legnézettebb videók