Műsorújság
RTL Most

Ígéretözön pénz helyett az exmunkásoknak

Hónapok óta nem fizeti ki az Electro World nagyjából 100 volt alkalmazottját.
Tömeget alkottak az Electro World központi irodája előtt a cég egykori alkalmazottai. Az Electro World Magyarország Kft. ellen decemberben indult csődeljárás. A vállalatot több kisebb kft.-vé osztották, ezek egy-egy üzletet irányítanak, tulajdonosuk az Elektro World Holding lett. Az új cég februártól sorra kezdte bezárni az üzleteit, elbocsájtotta az alkalmazottakat, akiknek nem fizette ki néhány havi bérét és a végkielégítésüket.

Egyikük, Malatinszky László, hónapok óta levelezik az igazgatósággal a többiek nevében is, eddig azonban csak ígéreteket kaptak.

„Február 10-én már elismerték, hogy hamarosan ki fognak minket fizetni kamatokkal együtt, ez sem történt meg, illetve március 21-én kaptunk egy papírt, hogy fizetési problémák miatt még mindig nem tudnak fizetni.”

Az elbocsájtott dolgozók peres úton kérhetik azoknak a kft.-knek a felszámolását, amelyek már csak papíron működnek, vagyonuk gyakorlatilag nincs. Ebben az esetben az állami béralapból fizethetik ki őket. A dolgozók megbeszéltek egy találkozót a holding vezetőjével, aki nem jelent meg a tárgyaláson, helyette egyik kollegáját küldte, aki nem sok jóval kecsegtetett. Ez derült ki a dolgozók által titokban készített felvételekből.

Ugyan fel lehet jelenteni a céget, ezzel egyetlen egy dolgot érnek el: kiszabnak neki bírságot, és nyilván a bírságot előbb ki kell fizetni, mint a munkabért, így hát még később kapják meg a bérüket, mint egyébként!

Magyar György, a volt alkalmazottak ügyvédje szerint ez nem igaz.

„A munkavállalók a saját munkaadójukkal állnak jogviszonyban, és csak vele szemben léphetnek fel akár peren kívül akár bírói eljárásban. Az a körülmény, hogy egy cég különféle cégformában működik, holding, vagy nem holding ez a munkavállaló szempontjából irreveláns. A munkavállalónak az utolsó fillérig minden pénz jár” – mondta Magyar György.

Az Electro World vezetősége elismerte, hogy nem tudják kifizetni volt alkalmazottaikat. Szerkesztőségünknek elküldött nyilatkozatukban azt mondták, a hatezer négyzetméteres áruházak túl nagyok a piaci igényekhez képest, ezért kellett párat bezárni, de szerződést kötöttek az egyik kereskedelmi bankkal, így a többi üzletet már nem fenyegeti veszély.

Hasonló videók

  • Ételmérgezést kapott a miskolci jégkorongcsapat több tagja egy szlovákiai tornán, Poprádon. Este döntőt játszottak volna az évtizedes hagyományokkal rendelkező tornán, a Tátra kupán. A mérkőzést azonban le kellett mondani, mert a csapat nagy része rosszul lett a szállodában elfogyasztott vacsora után. Sőt többen rövid időre kórházba kerültek.

  • 100 éves lett az amerikai kosárlabda-sport egyik legnagyobb sztárja. Nem egy volt játékosról van szó, hanem egy apácáról, aki a mai napig fontos szerepet tölt be a chicagói Loyola Ignác, katolikus magánegyetem csapatának életében. Jean, vagyis Janka nővér annyira népszerű, hogy más csapatok is próbálták már magukhoz csábítani.

  • Nem tetszett a színdarab a fideszes polgármesternek, elmaradt a bemutató a szombathelyi Savaria Történelmi Karnevál nyitóünnepségén – erről az ugytudjuk.hu írt először. A helyi hírportál szerint Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója ajándéknak szánta az előadást a karnevál közönségének, amit végül a zárónapon és a tervezettől eltérő helyszínen mutattak be. A polgármester elismerte az RTL Híradónak, hogy nem nyerte el a tetszését a darab. A szombathelyi ellenzék szerint a városvezetés évek óta próbálja ellehetetleníteni a színházalapító Jordán Tamást.

  • A főpolgármester-jelöltek többsége kihirdette programját. Karácsony Gergely élő, élhető és zöld várost ígért a budapestieknek, a 23 ellenzéki kerületi polgármesterjelölttel együtt facsemetéket vitt a Deák térre, ezeket a választás után a városháza parkolójában akarják elültetni. Tarlós István főpolgármester közben az állami rádiónak nyilatkozott és alkalmatlannak nevezte az ellenzéki jelölteket. A főpolgármesteri posztért összesen nyolcan indulnak, többen közülük a közéletben eddig ismeretlen emberek.

  • Újra Budapestre jön a török elnök - erről a kormánypárti Magyar Nemzeti írt először. A Külgazdasági és Külügyminisztérium kérdésünkre azt közölte: Recep Tayyp Erdogan novemberben részt vesz a Magyar-Török Együttműködési Tanács ülésén, és tárgyal Orbán Viktor miniszterelnökkel. Legutóbb tavaly járt Budapesten, akkor katonai együttműködési megállapodást írtak alá, ennek részleteiről a DK szerint azóta sem tudni semmit.

  • Meghalt az Egyesült Államokban egy férfi, aki elektromos cigarettától lett beteg, és került kórházba. A hatóságok közlése szerint a tragédia pár hete történt, és a vizsgálatok még tartanak. Egyelőre annyit tudni, hogy csaknem 200-an lettek betegek az elektromos cigarettától. Többségük elismerte, hogy THC tartalmú anyag gőzét szívták be. A THC a marihuána fő hatóanyaga.

  • Több órás várakozás a határokon! A hazatérő nyaralók és a Nyugat-Európa felé tartó vendégmunkások miatt néhol kilométeres kocsisorok alakultak ki. A röszkei kishatárnál például reggel óta mindkét sávot csak belépésre használják. A rendőrség azt tanácsolja, indulás előtt érdemes a várakozási idővel is számolni.

  • Egymást érik a bejelentések a parlagfüves területekről. A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület már több mint 500 olyan területről kapott jelzést, ahol nem kaszálták le az allergén növényt. A Népegészségügyi Központ adatai szerint már most is nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, de a következő időszakban tovább romolhat a helyzet.    

  • Országszerte 26 helyen, 170 állatvédő szervezet és civilek tüntettek az állatkínzás ellen. Egyértelműbb és szigorúbb szabályozást, valamint súlyosabb büntetés kiszabását követelték azokra, akik bántják állataikat. A Noé Állatotthon vezetője szerint eddig többnyire felfüggesztett börtönt kaptak az állatkínzók, aminek nincs visszatartó ereje. Az Igazságügyi Minisztérium azt írta, nyitottak a civilek javaslataira.

Legnézettebb videók