Műsorújság
RTL Most

Megritkítanák az egyetemeket?

Tizenkét egyetem marad Magyarországon a mostani 29 helyett, így spórolna 3 év alatt 88 milliárd forintot az állam.
Egy másik, a Nemzetgazdasági Minisztériumban készült javaslat szerint viszont csak öt egyetem maradhatna. A Fidesz frakcióvezetője szerdai évértékelő sajtótájékoztatóján azt mondta: csak ötletelés folyik, nincs kész koncepció.

Az oktatási államtitkárság szerint nincs döntés egyetemek bezárásáról

A kormány várhatóan május végén tárgyalja a felsőoktatási koncepciót, tehát minden egyes intézmény bezárásával kapcsolatos kormánydöntésről szóló szerdai hír alaptalan – közölte a Független Hírügynökséggel az oktatásért felelős államtitkárság.

Korábban az origo.hu számolt be arról, hogy tizenkét egyetem marad Magyarországon a mostani 29 helyett egy birtokukba került koncepció szerint, amelyről az oktatási államtitkár már egyetemi vezetőkkel is egyeztetett. Úgy tudják, hogy felszámolnák a felsőoktatási helyek csaknem felét, néhány szakon, például a jogász- és közgazdászképzésben pedig korlátoznák a diákok számát, több felsőoktatási intézmény támogatásából teljesen kivonulna az állam a koncepció szerint.

Az oktatási államtitkárság emlékeztet, hogy még február elején egyetértés alakult ki a kormány, a diákszervezetek és a felsőoktatási intézmények képviselői között a felsőoktatási törvényt előkészítő dokumentumról. Ez a felsőoktatás egyik legfőbb problémájaként az oktatás színvonalának csökkenését, az oktatói és hallgatói teljesítmények egyenetlenségét és az átláthatatlan, ellentmondásos szabályozást nevezi meg. Az alapelvek között pedig kimondja, hogy a magyar felsőoktatás a közjót szolgáló intézményrendszer, a minőségi felsőoktatás az ország versenyképességének hajtóereje. Küldetése a nemzeti szellemi és gazdasági fejlődésének megalapozása, célja a versenyképes tudás átadása, az emberiség tudásának gyarapítása, az egyén és a köz boldogulásának elősegítése.

A sajtóinformációban érintett egyetemek közül a Budapesti Corvinus Egyetem rektora az intézmény honlapján reagált. Mészáros Tamás közleményében azt írta, hogy a megjelent információkkal kapcsolatban egyetemüket nem keresték meg, és konzultációt sem folytattak. Azt feltételezik, hogy a felsőoktatási törvény készítésének folyamata közben felvetődő sok-sok ötlet egyikéről van szó.

Legnézettebb videók