Műsorújság
RTL Most

Hajszál választ el, hogy ne legyünk szabad ország

Hét ponttal rontott a magyarországi sajtószabadság megítélésén az amerikai Freedom House nevű szervezet.
Magyarország a tavalyi rangsorban 23 pontot ért el, idén már harmincat kapott (a magasabb pontszám rosszabbat jelent), s egyetlen pontra megközelítette a "részben szabad" kategóriát. A Freedom House 1980 óta teszi közzé minden évben jelentését a sajtószabadság alakulásáról.

Az idei beszámoló szerint a világ népességének tizenöt százaléka, 1,034 milliárd ember él olyan országban, amelyben a politikai hírek közvetítése erős, az újságírók biztonsága garantált, az állami beavatkozás a médiaviszonyokba minimális, és a sajtóra nem nehezedik súlyos jogi vagy gazdasági nyomás, vagyis szabad a sajtó.

A szervezet jelentése szerint "Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök konzervatív kormánya korlátozó szabályozást nyomott keresztül a parlamenten és ellenőrzést szerzett a médiahatóság és a közszolgálati csatornák felett". A Freedom House a sajtószabadság szintjében előrelépő néhány posztszovjet köztársaság - Moldova, Grúzia és Kirgizisztán - ellenpéldájaként említi az eddig jól teljesítő, uniós tag Magyarországot, amely az új médiatörvény miatt esett vissza jelentősen a rangsorban, miután széleskörű korlátozást vezetett be a médiatartalmakra és engedélyhez kötötte a print és az online médiatermékek megjelenését. A szervezet jelentésében azt írta, hogy a törvény bizonyos körülmények között megköveteli az újságíróktól forrásaik felfedését, és nagy bírságokat ír elő a kiegyensúlyozatlan vagy erkölcstelen tudósítások miatt. Ugyancsak aggodalomra ad okot a Freedom House szerint, hogy az új szabályozótestület létrehozásakor "túlsúlyba kerültek" a kormányt támogató jelöltek, valamint nő a közmédia feletti politikai ellenőrzés.

A világon Finnországban a legszabadabb a sajtó (10 pont), utána Norvégia és Svédország következik (11-11 pont). Magyarország tavalyi pontszáma (23) alapján többek között Spanyolországgal és Franciaországgal együtt a 40. helyen állt volna, de a jelentős visszaesés után most csak a 65., Görögországgal, Guayanával és Szamoával együtt. Az Európai Unió 27 tagállama közül Olaszország (34 pont, 75. hely), Bulgária (35. pont, 77. hely) és Románia (42 pont, 87. hely) végzett Magyarországnál hátrébb. A legkevésbé egyébként Észak-Koreában szabad a sajtó, de a kommunista diktatúrát csak egyetlen ponttal előzi meg Türkmenisztán.

A Népszabadságnak David Kramer, a Freedom House ügyvezető igazgatója azt mondta, különösen nyugtalanító az olyan fiatal, illetve botladozó demokráciák visszaesése, mint Mexikóé, Magyarországé vagy Thaiföldé. Haraszti Miklós, az EBESZ korábbi sajtószabadság biztosa szintén a napilapnak azt mondta, hogy "mivel a Freedom House 2010 végével zárja értékelését, Magyarország most még elkerülhette, hogy a részben szabadok közé sorolják át."

"A szocialista lejárató kampány ellenére a Freedom House is egyértelműen állást foglalt: Magyarországon a sajtó szabad" - így reagált a Népszabadságnak a kormányzati kommunikációs államtitkárság. A Kovács Zoltán vezette hivatal szerint jelenleg csak Magyarországnak van "EU-kompatibilis" és az unió által is teljesen elfogadott médiatörvénye, és "mint ismert, jelenleg több tagállamban is zajlik a médiatörvény felülvizsgálata".

"Kész csoda, hogy az Orbán-kormány elmúlt évi médiaszabadság elleni sorozatgyilkossága után Magyarország még egyáltalán meg tudott kapaszkodni a szabad besorolású országok legalján" - nyilatkozta a lapnak a szocialista Mandur László. Az LMP frakcióvezető-helyettese, Karácsony Gergely azt mondta a Népszabadságnak, hogy a Freedom House minősítése azt bizonyítja, hogy "Magyarország lelépett az európai térképről a sajtószabadság területén".

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók