Műsorújság
RTL Most

Se meleg víz, se fűtés 6 milliós tartozás miatt

Az 56 lakásos társasházban a lakók 90 százaléka pontosan fizeti a számlákat, a maradék tíz százalék elmaradásai miatt kikapcsolták a szolgáltatást.
Az egyik lakó, Büki Józsefné a tűzhelyen melegíti a vizet, a csapból ugyanis csak hideg folyik. Lábosban hordja a vizet a fürdőszobába. Egy mosakodáshoz nyolcszor kell megtennie ezt az utat, pedig azt mondja: a lakók többségével együtt pontosan fizeti a közös költséget. A többiek elmaradásai miatt azonban hat millió forintos tartozást halmozott fel a társasház. Ezért kapcsolta ki két hete a központi fűtést és a melegvizet a szolgáltató.

„Azok, akik milliókkal tartoznak, rakják ki! Rakják ki, aztán akkor majd meggondolja magát, hogy fizessen, vagy ne fizessen” – mondta Büke Józsefné.

A háznak egy gázórája van, ott zárták el a főcsapot. A lakógyűlésen nemrég úgy döntöttek, hogy a nem fizetőknél le kell szerelni a melegvíz-órákat, így csak náluk korlátoznák a szolgáltatást. De ehhez be kellene jutni a lakásaikba.

„Valaki ennek ellenszegül, akkor én bírósághoz tudok fordulni, mint társasházi közös képviselő, hogy a többségi döntést érvényesítsem. Hogy ennek most mikor lesz ítélete, és mikor lehet akár karhatalommal bemenni a magántulajdonú lakásba, ez az, ami idő kérdése” – mondta Markotán Tibor közös képviselő.

A társasházkezelők egyesülete szerint a soklakásos épületek egyharmada küzd hasonló gondokkal. Azt mondják: részben a kilakoltatási moratórium miatt. Bár ez nem vonatkozik a közüzemi tartozást felhalmozókra, a végrehajtók őket sem lakoltatják ki.

„Ezzel el is szaladt a dolog azokkal, akik esetleg tudtak volna fizetni, de mégsem fizettek abban bízva, hogy úgysem lehet őket kilakoltatni” – mondta Dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke.

A nagykanizsai társasház lakói nyáron is annyi fűtési költséget fizetnek majd, mintha tél lenne. Abban bíznak, hogy így októberre ki tudják egyenlíteni a ház tartozását, és a fűtési szezon kezdetére visszakapcsolják náluk a szolgáltatást.

Legnézettebb videók