Műsorújság
RTL Most

Befogták Clark Ádámot a Margit hídnál

Két uszályt és a korábbi Margit híd egy 25 méteres darabját emelik ki a Dunából két napon keresztül a hidat felújító munkások.
A kis roncskereső, bottal, anyukája kezét fogva kavarta a vizet, Közép-Európa legnagyobb úszódaruja pedig csápjait a vízbe lógatva kutatott a két uszály és a felrobbant híddarabok után. A Margit híd felújítását végző cég búvárai 3 hete bukkantak a roncsokra a folyó közepén, de a hajóforgalom miatt ott nem tudták kiemelni.

„A középpillérhez kellett őket a víz alatt vontatni, és irányba kellett forgatni, tudniillik keresztbe álltak a folyó alján, másfél méterrel a meder alá be voltak ágyazva” – mondta Tóth Kata, az MH 2009 Konzorcium szóvivője.

A roncsok már több mint 65 éve feküdtek a Duna fenekén. Korábban Buda és Pest között embereket és élelmiszert is szállítottak 1945 januárjáig. Akkor süllyedtek el, amikor a Margit híd budai oldalát felrobbantották.

„Ezek az uszályok nyilvánvalóan az orosz légitámadások, alacsony támadások elől menekültek be a híd alá, mint ahogy korábban is ezt több gőzős hajó megtette. És ez a két uszály itt maradt, 1945. január végéig, amikor a budai ágat is felrobbantották” – mondta Tóth Ferenc, a Magyar Roncskutató Egyesület tiszteletbeli elnöke.

Magyarországon az elmúlt évtizedekben több mint százezer tonna roncsot találtak a folyókban, ebből 30 ezer uszály, repülő és harckocsi, a többi a hidak és az épületek darabjai. Budapesten majdnem 60 hajó süllyedt el. A most kiemelt uszályokat lángvágóval feldarabolják és a többi fémhulladékkal együtt elszállítják, a korábbi Margit híd 25 méteres darabját pedig régészeti leletként őrzik meg.

Legnézettebb videók