Műsorújság
RTL Most

Beszélő állatok terjesztik a zöld gondolatokat

Bábelőadással tanítják a gyerekeket a környezetvédelem fontosságára.
Akár egy hétköznapi bábelőadás, ez a mese is úgy indul. A két főhős hőlégballonja elromlott, és az erdőben landoltak. Ezután Mimó és Csipek elindult, hogy megkeresse az ezermester rókát. Ám, ami ezután történt, már cseppet sem hasonlít egy szokványos meséhez.

„ Szétszórjátok mindazt, amit összegyűjtöttem? Hát ez papír, ez üveg, ez fém… Ezeket nem lehet összekeverni.”

Kupacs a süni szelektív hulladékgyűjtésre, Potyka a béka a víz védelmére, Berka a bagoly a légszennyezés veszélyeire, Cserke a róka, pedig az energiatakarékosságra tanítja a két jó barátot.

„Az az alapelv, hogy a gyerekeket a saját nyelvükön kell megszólítani és olyan eszközökkel kell biztosítani nekik a fenntarthatóság üzenetét, amit ők is megértenek, és ezért alkalmazunk mesét, bábot, játékot a nevelésben.” – mondta Szűcs Krisztina, az Európalánta Egyesület programfelelőse.

Azt szeretnék ugyanis, ha az előadás végére nem csak a két mesehős, de az ovisok is megtanulnák, hogyan óvhatják környezetüket. A bábszínészek szerint a gyerekek élvezik ezeket az előadásokat is.

„Mivel állatok vannak, mindenféle történik, tehát egyértelmű hogy ez is mese ugyanúgy reagálnak. Szerencsére nevetnek sokat, ahol úgy gondoltuk, hogy vicces lesz” – mondta Mákszem Lenke bábszínész.

Az előadás után kíváncsiak voltunk arra, hogy a gyerekek mennyit tanultak például a szelektív hulladékgyűjtésről, vagy éppen az energiatakarékosságról.

„Szétválogatjuk és abba dobjuk bele, amibe tartozik.”
„Elmegyünk otthonról, akkor nem hagyjuk égve a villanyt.”

Az Európalánta Egyesület különleges bábelőadását nyárig országszerte 12 óvodában, mintegy 1500 kisgyermek láthatja.

Legnézettebb videók