Műsorújság
RTL Most

Hiánycikk a kullancs elleni vakcina

A támogatott szérumból sok patikában nincs készleten a külföldi szállítmányok késése miatt.
A győri állatkert lakóit rendszeresen átvizsgálják a kullancsszezonban, rájuk is veszélyesek ugyanis a vérszívók. Érdemes a házi kedvenceket is naponta átnézni, ugyanis velük is könnyen az ember közvetlen környezetébe kerülhetnek a kullancsok. Az oltás az általuk terjesztett fertőző agyhártyagyulladás megelőzése miatt fontos. A patikákban sokan keresik, de nem kapni a legnépszerűbb védőoltásból.

„A támogatott vakcinából csak a gyermek változat kapható jelen pillanatban, a nem támogatott ami majdnem dupla annyiba kerül, abból van felnőtt és gyermek is” – mondta Grüll Beáta szakasszisztens.

A külföldi szállítmányok késése miatt sok helyen így van ez az országban.

„Sajnos a támogatott készítményből még ebben a hónapban nem kaptunk, ezáltal valószínűleg elfogyott az ország egész területén – hangsúlyozom - csak a felnőtt típusú” – mondta Küttel Sándor, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke.

A kullancs a fák, bokrok leveleiről is a testre kapaszkodhat. Kiránduláson ezért érdemes tetőtől talpig felöltözni. Azok vannak a legnagyobb veszélyben, akik sötét, bolyhos ruhában vannak.

Ha azonban már megvan a baj, a legfontosabb a gyors eltávolítás.

„Ugyanis ha egy napnál kevesebb ideig tartózkodott a bőrben, akkor a fertőzött kullancs sem tudja átadni sem a Lyme- kór kórokozóját, sem az agyhártyagyulladás vírusát, ehhez neki idő kell” – mondta Dr. Süle János, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház infektológiai osztályvezetője.

A gyógyszerkereskedők szerint a hiány csak átmeneti és várhatóan a jövő hét második felében már az összes típusú kullancs elleni védőoltás kapható lesz a hazai patikákban.

Legnézettebb videók