Műsorújság
RTL Most

Enyhébb lesz a dohányzásellenes törvény

A munkahelyeken ugyan tilos lesz rágyújtani, de az éttermek, bárok esetében lesz kiskapu.
Cigaretta, öngyújtó és egy nagy slukk. Megszokott látvány szinte minden hazai étteremben, bárban. A kardiológusok már várják, hogy idehaza is, mint több más európai országban, betiltsák a közösségi helyeken a dohányzást.

„Nagy nyugat-európai és amerikai tanulmányok azt mutatták, hogy hónapokkal a dohányzás köztéri betiltása után akár 20-30 százalékkal csökkent az infarktus miatt felvett betegek száma. Óriási hozadéka lehet népegészségügyi szinten is” – mondta Maurovich-Horvat Pál, a Semmelweis Egyetem klinikai orvosa.

A kardiológus szerint így jelentős összegeket is meg lehet spórolni, hiszen az infarktusos betegek ellátása sokba kerül.

Egy 50 éves, erős dohányos, infarktuson átesett férfi CT-leletén jól látszanak a lerakódott részek, amelyek elzárják az ereket. Ezért is a cigaretta a felelős. Az úgynevezett plakkokat semmivel sem lehet eltüntetni.

A hazai éttermekből, bárokból jövőre tűnhetnek el a hamutartók. Szigorúnak indult a törvény, de több ponton is enyhítettek rajta a politikusok. Például, amelyik étteremben lesz dohányzószoba, ott lehet majd füstölögni, csakúgy, mint a vendéglátóhelyek teraszain. A munkahelyeken azonban sehol sem lehet majd rágyújtani.

„Ezek olyan engedmények, amelyek részint a törvényt nem lehetetlenítették el. Sok olyan kérést tudtunk befogadni, amellyel a törvény sokak számára elfogadható lesz” – mondta Heintz Tamás, a Fidesz országgyűlési képviselője.

A vendéglátósok attól tartanak, hogy a tilalom miatt elmaradnak a vendégek, csökken a bevételük, emiatt pedig elbocsátások is várhatóak. Az országgyűlés a jövő héten dönt a javaslatról.

Legnézettebb videók