Műsorújság
RTL Most

Megrendítő: Elkezdődtek a kilakoltatások

Most azoknak kell elhagyniuk az otthonukat, akik önkormányzati bérlakásban élnek, de nem tudták fizetni a bérleti díjat vagy a közüzemi számlákat.
Kulcs nem volt a zárhoz, rúgásokkal, feszítővassal próbálták meg betörni az önkormányzati bérlakás ajtaját. Az eddigi lakó ugyanis nem volt otthon. Miután bejutottak a rendőrök és a végrehajtók a lakásba, megérkezett Bánfi József is, aki közel harminc éve élt itt.

Bánfi József példás rendben tartotta a számláit, de több tételt nem fizetett be. Már hat éve felmondta az önkormányzat a bérlakás szerződését. A kilakoltatási moratórium pedig az önkormányzati lakásokra már nem vonatkozik.

- Tudja mit? Vigyenek el, amit akarnak! Mindent.
- Az lesz!
- A virágokkal is azt csinálnak, amit akarnak. A tévét odaadom a szomszédasszonynak.
- Na, akkor szedje össze az értéktárgyait és a személyes ruházatát. A többit visszük raktárba.

Bánfi József először a zsebóráját rakta el.

- Van hova költöznie?
- Nekem? Sajnos nincs. Egyedül élek.
- Hajléktalan lesz?
- Hajléktalan leszek. Hova tudnék menni? A híd alá.

Csak a XV. kerületben körülbelül 130 családra vár ez a sors. Az önkormányzat több hete figyelmeztetett minden családot, hogy április 15-én véget ér a moratórium, és elveszik a lakásokat. Több lakóval meg is tudtak állapodni, de nem mindenkivel.

„Több hete tudja, hogy ez a dátum el fog következni, amennyiben ő nem tud a saját sorsán lendíteni évek óta, és jogerős bírósági döntés van, akkor az önkormányzat tehetetlen” – mondta Vizér Klára, a XV. Kerület alpolgármestere.

- Tehát akkor ez a 74 éves idős bácsi mától hajléktalan.
- Amit mondott, az nyílván úgy van.
- Azt mondta, hogy a híd alá fog költözni.
- Megkérdezték, és ő válaszolt.

Rózsavölgyi Friderika egyelőre megmenekült a kilakoltatástól. A győri önkormányzat segített neki a számlák kifizetésében, és részletfizetési kedvezményt is adnak.

„Segítettek rajtam úgy, hogy megkaptam a védett fogyasztói státuszt, és így a villanyhoz és a gázhoz hozzájárultak. Mármint a tartozáshoz” – mondta Rózsavölgyi Friderika.

Hogy miből fizeti majd a részleteket, még nem tudja, mert rehabilitációs járulékot kap. Ez kevesebb, mint havi 30 ezer forint.

Hogy hány lakónak, hány családnak kell így elhagynia a lakását, arról nincs összesítése a kormánynak. Július elsejétől egyébként azokat is ki lehet lakoltatni, akik korábban hitelt vettek fel a lakásukra, de nem tudják fizetni a törlesztő részletet, és a bankkal sem tudnak megállapodni az átütemezésről.

A 15. kerületi önkormányzat arról értesítette az RTL Híradót, hogy az idős férfinak mégsem kell elhagynia a lakását, azt igérik, megpróbálnak megállapodni vele.

Legnézettebb videók