Műsorújság
RTL Most

Rettegnek a romák Hajdúhadházon

Félnek a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjaitól. A gyerekek közül sokan annyira tartanak tőlük, hogy nem akarnak iskolába, óvodába menni.
Félnek – ezt mondják a romák Hajdúhadházon. Az utcákon fekete egyenruhában, alakzatban masírozó Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjaitól leginkább a gyerekek tartanak.

„Van egy ötödikes kislányom, ő úgy nyilatkozott reggel: anya, kísérj el az iskolába, mert ma jönnek a gárdisták és félek.”

„A gyerekek rettegésben vannak. Se iskolába, se óvodába nem akarnak menni.”

Néhány szülő éhségsztrájkkal tiltakozna a hívatlan járőrök ellen. Az RTL Híradója találkozott olyan helybelivel is, aki örült a városba érkező polgárőröknek.

„Szerintem a biztonság egy kicsit javul, nem félünk annyira.”

A városban jelenleg 200 polgárőr teljesít úgynevezett megerősített járőrszolgálatot. A megyei kisebbségi önkormányzat alelnöke szerint a rendőrökön kívül más egyenruhásokra nincs szükség.

„Ők itt a városban, azokon a területeken, ahol a cigányok laknak, hogy ott ne járőrözzenek, ne riogassák őket, ne keltsenek bennük félelmet” – mondta Bernáth Bálint, a Hajdú-Bihar Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat alelnöke.

A Szebb Jövőért Polgárőrség tagja Rubi Gergely is. A Jobbik országgyűlési képviselője szerint sok súlyos bűncselekmény történt az elmúlt hónapokban Hajdúhadházon, ezért jöttek Gyöngyöspata után ide.

„Mi vagyunk a rendőrség füle és szeme. Azonnal, ha látunk valami szabályelleneset, illetve bűncselekményt, értem ez alatt: falopást, betörést, azonnal szólunk a rendőrségnek és ők intézkednek” – mondta Rubi Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A polgármester szerint a polgárőrök jelenléte megosztja a városlakókat. Csáfordi Dénes bízik a rendőrökben.

„Úgy érzem, hogy a rendőrség meg fog tenni mindent annak érdekében, hogy a rendet fenntartsák a településen” – mondta Csáfordi Dénes polgármester.

Márciusban Gyöngyöspatán járőröztek a Szebb Jövőért Polgárőrség tagjai. A fekete egyenruhások ellen civil szervezetek és a helyi roma közösség is tiltakozott.

- Oda bejött az udvar végébe, hogy a vérünk fog folyni, meg meghalunk.
- Ekkor elmentek a rendőrségre és bejelentették, hogy ez történt?
- Hát itt álltak a rendőrök a sarkon és le se jöttek.
- De mit csináltak, amikor szóltatok nekik?
- Semmit, azt mondták nem hallottak semmit.

Az RTL Híradója kereste a rendőrséget is, de az írásban feltett kérdésekre nem adtak választ. Így azt sem lehet tudni, hogyan biztosítják majd a rendet és nyugalmat Hajdúhadházon a következő napokban.

Legnézettebb videók