Műsorújság
RTL Most

Támadnak a kullancsok

Itt a tavasz, a kirándulások, piknikek – és a kullancsok ideje. Íme néhány hasznos tanács a paraziták megregulázására.
A rohamléptekben éledő természet együtt jár a kullancsok elszaporodásával is. Mielőtt erdei-mezei kirándulásokat szervezünk vagy akár csak kisebb sétákat teszünk a szabadban, érdemes informálódni a kullancsok által terjesztett betegségekről, a kullancscsípés megelőzéséről. Az Orpheus Állatvédő Egyesület információs vonalaira rendszeresen érkeznek a parazitákkal kapcsolatban kérdések, a lakosok többnyire állat és ember kárára bekövetkezett kullancscsípés miatt kérnek tanácsokat. A melegebb, nedves közeg kedvez a kullancsok szaporodásának, így tavasszal sokakat érint a probléma.

A kullancsok az állatok járta füves, bokros, fatörzses területeken sűrűbben találhatóak. Rejtőzködő életmódot folytatnak, mert nem kedvelik a fényt, a szárazságot, a vért viszont annál inkább, mivel egyedfejlődésükhöz elengedhetetlen. Az állatok vagy az emberek szervezetéből kiszívott vér azonban nem csak a kullancsot táplálja, hanem a testükben lévő különféle kórokozóknak is kiváló táptalajul szolgál az emlősök szervezetében.

Kassai Veronika, megbízott megyei tisztifőorvos a PécsiStopnak elmondta: ahogyan az egész országban, főleg a Dunántúlon, úgy Baranyában is kullanccsal fertőzöttnek számítanak a fás és bokros területek. A két jellemző, kullancsok terjesztette fertőzésből Baranyában idén eddig még nem regisztráltak. A kormányhivatalok átalakítását megelőzően a tisztiorvosi szolgálat regionális rendszerben működött, így 2010-ről ilyen adatok állnak rendelkezésre. A Dél-Dunántúlon tavaly 14 agyhártya-gyulladásos és 210 Lyme-kóros esetet jelentettek az ÁNTSZ-nek.

Mi a teendő kullancscsípés esetén?

A lehető leghamarabb gondoskodjunk a kullancs eltávolításáról. Lehetőleg kerüljük a népi hagyományokat, melyből nagyon sokféle verzió létezik, azaz ne szórjuk, hintsük, kenegessük semmivel. Modern kullancskiszedő csipesszel – ez bármelyik gyógyszertárban kapható – ki lehet szedni a parazitát. Csípés után haladéktalanul keressük meg háziorvosunkat, aki el tudja mondani a sürgős teendőket. A kullancs kiszedése után keletkezett sebet gyógyulásáig rendszeresen figyeljük.

Hazánkban a kullancsok által terjesztett betegségek közül leggyakrabban főleg kettő okoz súlyos betegséget. A vírus által okozott vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás – kullancs-encefalitis – régebb óta ismert és többnyire az ország nyugati és északi megyéiben fordul elő.

A baktérium okozta betegségről, a Lyme-kórról – Lyme borreliosis – csupán az utóbbi időben hallunk sokat. Méltán, mivel az előbbi betegségnél sokkal gyakoribb és ma már az ország egész területén előfordul. Ha időben észlelik, a Lyme-kór antibiotikummal viszonylag jól kezelhető.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók