Műsorújság
RTL Most

Bezárhat a margitszigeti kisállatkert

A Fővárosi Állatkert idén már nem kap annyi pénzt a fővárostól, hogy fenn tudják tartani a vadasparkot.
A Margitszigeten már sokan tudják, hogy június végén bezárhat a kisállatkert. Az 5200 négyzetméteren elterülő vadasparkban 191 állat látható, köztük díszmadarak, szarvasok, pónilovak. 2002 óta üzemelteti a Fővárosi Állat és Növénykert, de négy éve már nem kapnak elég pénzt a fővárostól arra, hogy ki tudják gazdálkodni az évi 30-40 millió forintos működési költségeket.

„2007-től kezdve ha úgy tetszik a Városligeti Állatkert működésének a terhére, a Margitszigeten sétálóknak szinte ajándékként tartjuk fent a Margitszigeti kisállatkertet, de az idei év költségvetési keretek miatt erre egyszerűen nem futja” –mondta Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

A vadaspark körül dolgozó mozgóárusok nem nyugszanak bele abba, hogy bezárnák a kisállatkertet.

„Azt szeretnénk, hogy a főváros és a XIII. kerületi önkormányzat adná össze a hiányzó pénzt, azt a pénzt, amely az állatok fenntartásához szükséges. A gondozók meg az itt dolgozók bérét pedig mi biztosítanánk” – mondta Gombos László vállalkozó.

Ennek érdekében aláírásgyűjtésbe kezdtek. Eddig csaknem 900-at gyűjtöttek össze a kisállatkert megmentéséért. A cél több mint 2500 aláírás: ha ez meglesz, akkor a főpolgármesterhez viszik az íveket. Remélik, a főváros mégis ad majd elég pénzt a vadaspark további működéséhez.

Hasonló videók

 • Kevesebb személyre szabott reklámot láthatnak majd a legnagyobb közösségi oldal felhasználói, akik ezentúl megtilthatják, hogy az oldalon kívüli online tevékenységüket kövesse a Facebook. Az amerikai cég több botrányba is keveredett amiatt, hogy nem védte meg felhasználói személyes adatait. Ezek után tavasszal meghirdették új irányukat, amelynek "A jövő a magánügyeké" címet adták. Ennek része az egyelőre három országban bemutatott adatvédelmi eszköz, amelyet fokozatosan vezetnek majd be világszerte.

   

 • Órákat késnek az elővárosi vonatok, és senkitől nem kapnak megfelelő információt - erre panaszkodnak utasok. Azt mondják, rendszeres, hogy órákat ülnek a klíma nélküli, zárt vagonokban, anélkül, hogy tudnák miért és mennyit kell várniuk. Összefogtak, létrehoztak egy Facebook-csoportot „Elegünk van a MÁV-ból”-néven. Már csaknem 7000-en vannak. Azt mondják, ha semmi nem változik, demonstrációt szerveznek. A MÁV-nál elismerik a hibákat.

   

 • Több mint 50 ezer forintba kerül beiskolázni egy átlagos alsó tagozatost - a GKI Digital kutatása alapján. Csak karácsonykor költenek többet a szülők, mint egy új tanév előtt. A többség augusztus 20-a utánra hagyta a bevásárlást, a tanszerboltokban ezért most csúcsforgalmat várnak.

 • Bár a választási kampány hivatalosan csak szombaton indul, a fővárosban már több párt is elkezdte a kampányolást. Terézvárosban már a választási plakátokat is kirakták a fideszes polgármesterről és több képviselőjelöltről. A kormánypártok szerint ezzel semmilyen szabályt nem szegtek meg, a Momentum azonban a helyi választási bizottsághoz fordul. A 13. kerületben pedig az MSZP kezdte el a szórólapozást.

 • Váratlanul újra bevezette a létszámstopot a kormány a közszolgálatban - tudta meg az Index. A lap szerint az intézmények szeptember elejéig vehettek volna fel új embereket, de augusztus 14-én megszüntették ezt a lehetőséget. A szakszervezet szerint a létszámstopra semmi szükség, így csak állandósulnak a problémák, hogy többet kell várni az embereknek az ügyintézésre. A kormány eltökélt a létszámcsökkentés mellett.

   

 • Vádat emelt az ügyészség a Fideszes országgyűlési képviselő, Simonka György és társai ellen. A nyomozóhatóság szerint a politikus bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalásban érintett. Hazai és uniós költségvetési forrásokat csapoltak meg társaival. Simonka Györgyöt hiába kerestük. A Fidesz szerint a politikus együtt fog működni az eljárás alatt, és megilleti az ártatlanság vélelme.

 • Segítséget kért, de cserbenhagyták. Rosszul lett egy 17 éves cukorbeteg lány egy budapesti buszmegállóban. Azt mondja, majdnem elájult. Egy gyermekével arra sétáló nőtől kért segítséget, de ő a lány elmondása szerint magára hagyta. Végül egy közeli étteremben várta meg az édesanyját. A történetet az anya írta meg közösségi oldalán.
  A lány ide kattintva részletesen meséli el a vele történteket.

 • Szokatlan utasok a vonaton. Málhás szamár és kecske is együtt vonatozott gazdáikkal a Székesfehérvárról Budapestre tartó vonaton. A szamár hátára rengeteg csomagot kötöztek. Több utas fotót és videót készített róluk. Az állatok és gazdáik csak két megállót mentek, de a MÁV szerint ez így is szabálytalan. Még vizsgálják, hogy hibáztak-e a kalauzok.

 • Javítóintézetbe küldené az ügyészség azt a 17 éves fiút, aki azzal vádolnak, hogy két hónap alatt tíz autót tört fel Kaposváron tavaly év végén. Az egyikben több mint hatmillió forintot talált, ezt édesanyja és nagybátyja között osztotta szét, akik azonnal elköltötték: házat, bútort, kocsit és ékszereket vettek belőle.

Legnézettebb videók