Műsorújság
RTL Most

Elmulasztott ellenőrzések okozták a károkat

Több közigazgatási szervezet mellett az egész hatósági rendszer széttagoltsága, szemléleti hiányosságai is okolhatók a vörösiszap-katasztrófáért.
Az ombudsman megállapította, hogy a tározóra mint vízilétesítményre vonatkozó engedélyt a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság adta ki legutóbb 2002-ben. A területi szervek átszervezése után a vízjogi engedélyezési hatáskör átkerült a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez, ott pedig elmulasztották a kötelező ellenőrzéseket és a megfelelő hatóságok értesítését. Az építési engedély kiadását követően így az abban foglaltak betartását nem ellenőrizte sem hatóság, sem felügyelőség, sem jegyző.

A tározók engedélyezésével kapcsolatos hatásköri probléma már jóval a tavaly őszi katasztrófa előtt, 2009 decemberében nyilvánvalóvá vált, amikor a MAL Zrt. építési engedélyének ügyében egyetlen hatóság sem járt el hatáskör hiányára vonatkozva.

Az ombudsman szerint az ellenőrzés fő felelőssége az engedélyeket kiadó hatóságé, azaz a felügyelőségé. Ugyanakkor az engedélyezési eljárásban külön-külön is el kellett volna járnia több hatóságnak, például a katasztrófavédelem, a vízügy, a környezetvédelem, az építésügy és a bányászat megfelelő szintű hatósági rendszereinek. Mindegyikük csak a saját szűk szakmai szempontjai szerint közelített a létesítményhez, a vörösiszap-tározó összetett problémáját egészében véve senki sem tartotta sajátjának.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa általános érvénnyel felhívja a figyelmet arra is, hogy ilyen esetekben a tartalmi jogalkalmazási szemléletnek megfelelően kell eljárni, vagyis az eljárási kötelezettségre vonatkozó jogszabályok általános célkitűzései, a jogalkotó szándékai, sőt a katasztrófák megelőzésére irányuló általános társadalmi érdekeknek megfelelően van a hatóságoknak eljárási kötelezettségük.

Az Ajkai Timföldgyár vörösiszap-tározója 2010. október 4-én átszakadt, aminek következtében félmillió köbméter tömény lúg és vörösiszap öntötte el Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely egy részét. A katasztrófában tíz ember meghalt, százhuszonegy megsérült, milliárdos anyagi kár keletkezett.

Forrás: Független Hírügynökség

A kép illusztráció!

Legnézettebb videók