Műsorújság
RTL Most

Médiatörvény: Kritika az ENSZ-biztostól

Több ponton is aggályosnak tartja az új magyar médiatörvényt az ENSZ szólásszabadságért felelős biztosa.
Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának szólásszabadságért felelős jelentéstevője „furcsának” találta azt is, hogy a médiahatóságot 9 évre választották, ami újabb 9 évvel meghosszabbítható. Megjegyezte a világban általában 4-5 évnél nem hosszabb időre választják ezeket a hatóságokat, amelyekbe szerinte ráadásul a civil szféra és a média képviselőinek is részt kellene venniük. Frank La Rue hangsúlyozta: a médiahatóságnak nemcsak függetlennek kell lennie minden kormánytól, hanem fontos a megújulás képessége is. Ehhez pedig az kell, hogy a tagok kicserélhetőek legyenek - tette hozzá.

Aggályosnak tartja a biztos azt is, hogy médiatartalmakat ellenőrizni kívánják. Úgy vélte ritka kivétellel valóban korlátozni kell a médiát, de alapvetően szabadnak kell lennie, és nem a kormánynak, hanem a közvéleménynek kell megfelelnie. Frank La Rue szerint ilyen ritka kivétel lehet például a gyermekpornográfia, vagy a gyilkolásra való felbujtás, amelyek közlését szigorúan meg kell büntetni. A korlátozásoknak azonban arányosnak kell lenniük, mert ezekkel egy kormány vissza is tud élni.

Az ENSZ biztosa kiemelte a médiatörvényből a szankciókat is. Szerinte a büntetések nem járulnak hozzá, hogy egy országban nagyobb legyen a véleményszabadság. Úgy vélte azért is kell óvatosan bánni a szankciókkal, mert azok félelmet kelthetnek az újságírókban, öncenzúrához vezethetnek. Különösen, ha a média munkatársai nem tudják mi is az, amiért büntetést kaphatnak.

Frank La Rue kérdésre válaszolva elmondta: a kormány és az országgyűlés illetékes képviselőivel folytatott tárgyalásokon tapasztalt egyfajta mentalitást, amely szerint úgy tűnt a médiaszabályozással kapcsolatban létezik az a hozzáállás: a család, a magyarság védelmében fontos a média kontrollja. A biztos szerint a kormánynak a kontroll helyett inkább állampolgáraiban, a közvélemény értékítéletében kellene bíznia.

A tájékoztatón résztvevő Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár elmondta: a kormány nyitott a kritikára, de jelenleg nincs oka arra, hogy változtasson a médiatörvényen, amely "lehetőséget ad arra, hogy minél jobban érvényesüljenek az említett alapértékek". A médiahatóság egypárti delegációjáról kérdésre válaszolva azt mondta: ez szolgálja a médiahatóság de-politizálását, és a tagok 9 évre való megválasztása pedig a hatóság függetlenségének garanciája.

Frank Le Rue közölte: szeretné, ha a médiatörvényről minél szélesebb párbeszéd folyna, amelyben ő maga is részt kíván venni. Május 31-én ismét Magyarországra érkezik, akkor találkozna a média a képviselőivel.

Forrás: Független Hírügynökség

Hasonló videók

  • Dróntámadás ért több szaúdi olajterminált. Emiatt felére csökkent az ország olajkitermelése, így 5 százalékkal visszaesett a világ olajkitermelése is. A szaúdi kormánnyal harcban álló jemeni lázadók vállalták a felelősséget a merényletért, az amerikai kormány szerint mégis Irán áll a támadás mögött.

  • Különös dolgok történnek a Leopárdföld nevű nemzeti parkban az orosz távol-keleten. Az erdőben elhelyezett egyik kamera felvételei szerint az ott élő állatok rendkívüli érdeklődést mutatnak egy GAZ- márkájú teherautó vezetőfülkéje iránt…

  • A magyar demokrácia és jogállamiság helyzetéről tárgyalnak hétfőn az uniós tagállamok külügyminiszterei. A témát az unió soros elnökségét betöltő Finnország vette napirendre, miután az Európai Parlament már egy éve elfogadta az úgynevezett Sargentini-jelentést, amelyben a képviselők azt állapították meg, hogy Magyarországon veszélyben van a jogállamiság. A kormány szerint bevándorláspárti bosszúállók támadják az országot, az MSZP szerint a vitának semmi köze bevándorláshoz.

  • Több mint 16 ezer diplomata útlevelet adott ki az Orbán-kormány 2010 óta – tudta meg a Népszava a Külügyminisztériumtól. Jelenleg is több mint 7600 ilyen okmány van érvényben. A tárca azt közölte: csak indokolt esetben adnak ki diplomata útlevelet. Az LMP szigorítaná a szabályozást, a miniszter azonban nem.

  • Rendőrségi eljárás indult Budakeszin, miután az ellenzék egyik képviselőjelöltje saját költségére 3D-s zebrát festett az új iskolához. Közlekedésbiztonság veszélyeztetése miatt nyomoznak. A zebrát festő jelölt azt mondja, nem kampányolt, hanem aggódott a gyerekek biztonságáért, mert zebra nélkül veszélyes volt az átkelés. Két nappal később az önkormányzat is lépett, és hagyományos zebrát festettek a 3D-s helyére.

  • Földutat avatott a helyi fideszes országgyűlési képviselő Zala megyében. Vigh László polgármesterekkel és egy pappal együtt adott át egy mezőgazdasági utat Nagylengyelnél. A helyi polgármester szerint minden átadóra illik meghívni a térség országgyűlési képviselőjét. A DK szerint a fideszes politikusok a kampányban bármit átadnak és felavatnak.

  • Áron alul próbálják eladni a rezsiutalványt az interneten. Van, aki 5 ezerért, más 6500 forintért árulja. A kormányszóvivő korábban azt mondta, mivel nem névreszólóak a rezsiutalványok, ezért továbbadhatók. A Jobbik képviselője azt mondta: várható volt, hogy sokan pénzzé akarják majd tenni az utalványt, akár áron alul is, ezért szerintük egyszerűbb lett volna eleve pénzt utalni.

  • Egy új, uniós szabály miatt senki se léphet be a netbankjába plusz azonosító nélkül, amelyet többnyire SMS-ben küldenek el a pénzintézetek. És most már 5 ezer forint alatti kártyás fizetéseknél is kérhetik a PIN-kódot. A jegybank kizárólag az online vásárlások szigorítását halasztotta el az új uniós intézkedések közül

Legnézettebb videók