Műsorújság
RTL Most

Nem lesz tömeges árverezés!

Várhatóan csak akkor lesz árverezés, ha a lakás tulajdonosa sem a bankkal, sem az önkormányzattal nem hajlandó megállapodni.
Körülbelül 10 ezer lakásba érkeznek majd a munkások, hogy elvigyék a bútorokat. A bankszövetség számításai szerint nagyjából ennyi kilakoltatás várható, ha majd megszűnik a moratórium – vagyis ha eladhatják a bankok azokat a lakásokat, amelyeknek a tulajdonosai nem fizetik a törlesztő-részleteket, és a bankkal vagy az önkormányzattal sem hajlandóak megegyezni.

A kormány szerint is várhatóak kilakoltatások, de nem egyszerre.

„Mi azt elvárnánk a bankrendszertől, hogy a bedőlt hitelek több év alatt kerüljenek kivezetésre, és ez alatt - mondjuk negyedéves szinteken - a bankrendszer vállaljon egy kvótát, arra nézve, hogy a nála lévő követeléseknek csak egy bizonyos százalékát viszi el a végrehajtásig” – mondta Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Ezt a feltételt vállalja a bankszövetség.

„Mondjuk negyedévente a késett hitelek öt százalékát lehet adott esetben meghatározni a bankok felé kötelező felső limitként, De itt a területi elveket is figyelembe kell venni. Hiszen adott esetben nem mindegy, hogy egy területen egy időben mennyi ingatlan kerül piacra” – mondta Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja

Becslések szerint így negyedévente körülbelül 500 árverezés várható. Az RTL Híradó által megkérdezett ingatlanszakértő szerint, ha csak ennyi árverezés lesz, akkor nem csökkenek jelentősen tovább az ingatlanárak.

„A vevők tisztában vannak a helyzettel, és tudják azt, hogy ha egy nagy mennyiségű ingatlan érkezik a piacra, akkor további árcsökkenés várható. Ezt ők még várják. Ezzel a kvótarendszerrel ezzel a kivárási hatás is mérsékelhető” – mondta el Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője.

A részletes terveket várhatóan májusig dolgozza ki a bankszövetség és a kormány.

Akik nem tudják fizetni a lakáshitelük után a törlesztőrészletet, de megállapodnak majd a bankkal, vagy az önkormányzattal, azok a tervek szerint szociális bérlakásba költözhetnek. A bankszövetség elnöke azt mondta, ezt a megoldást nem csak azok választhatnák majd, akik devizahitelt vettek fel, hanem azok is, akik forintban adósodtak el.

Legnézettebb videók