Műsorújság
RTL Most

Elkékült a Parlament

Az autizmus világnapjára ismét kékre „festették” a Parlamentet, vagyis az autizmus színével világították ki a kupolát péntek este.
A világ 22 országának csaknem 100 épülete csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez, így a magyar épületek mellett idén kék volt például Londonban a Big Ben, Prágában a Károly híd, Párizsban az Eiffel torony, Rómában a Colosseum, a tengerentúlon New Yorkban az Empire State Building, Torontóban a CN Tower.

Szakemberek szerint a különböző fogyatékkal élők csoportjai közül az autistáké nő a leggyorsabban a világon. Magyarországon csak Budapesten minden nap készül legalább egy autizmus-diagnózis. Néhány éven belül valószínűleg minden ötödik osztályteremben ülni fog egy autista gyermek.

2007 óta tartják április 2-án az Autizmis Világnapját az ENSZ kezdeményezésére. A magyarországi rendezvényeket 2009 óta az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) koordinálja. Második éve a Parlament kupolájának kivilágításával kapcsolódnak a nemzetközi eseménysorozathoz. Idén először a Művészetek Palotája is a kékre váltja éjszakai fényeit a világnap előestéjén. Szombaton rendezik meg a „Séta az autizmusért” akciót, amelyen a résztvevők Kulka Jánossal az AOSZ nagykövetével a Vigadó térről a Duna-korzón át a Kossuth térig sétálnak.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók