Híradó

2011.04.01. 18:13 (péntek)

Ideiglenesen befagyasztják a rezsiköltségeket

Ideiglenesen befagyasztják a rezsiköltségeket

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az RTL Híradónak jelentette be: elkészült az ezt lehetővé tevő jogszabály-tervezet.

Először a gáz, aztán az áram, legutóbb a távfűtés lett hatósági áras. Azaz a nemzeti fejlesztési miniszter állapítja meg, melyik energiahordozó mennyibe kerüljön. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban most elkészült az a jogszabály, amely alapján a kormány elrendelheti a rezsiköltségek befagyasztását.

A kormány arra hivatkozik, hogy addig, amíg az ország és az emberek gazdasági helyzete nem lesz kedvezőbb, ne emelkedjen a rezsi. A szolgáltatók akkor sem emelhetnének árat, ha az energiahordozók világpiaci ára nő. Le kell nyelniük a veszteséget.

„Minden energiaszolgáltató nagyon jól tudja, van egy olyan jogszabály, ha veszteségesen működik a társaság egy éven keresztül, akkor is kell szolgáltatniuk” – mondta Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

Márpedig az energiahordózók ára január óta folyamatosan emelkedik.

„A tavalyi évben az átlagos olajár 80 dollár volt, az utolsó negyedévben 105 dollár, ez 30 százalékos emelést indokolna” – mondta Patkó Gábor, a Portofolio.hu energiapiaci elemzője.

Az RTL Híradó által megkeresett szolgáltatók, illetve szakmai szervezetek egyelőre nem ismerik a jogszabályt, azt állítják, a kormány nem egyeztetett velük, így nyilatkozni nem akartak.

A kormány még április elején dönthet a minisztérium által kidolgozott jogszabályról. Hogy pontosan mennyi időre fagyasztják be ideiglenesen a rezsiköltségeket, azt egyelőre nem tudni.
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való