Műsorújság
RTL Most

Új eszközökkel a pénzhamisítók ellen

Állami támogatással segítenék elő, hogy a kiskereskedők is megvehessék az új típusú UV lámpákat.
Vitaminbomba a családnak, a kosárba ananász, banán és retek is került. „Négyezer-egy” – azaz két kétezres, és egy százas. Ezeket a bankjegyeket a zöldséges nem vizsgálta át, ha nagyobb címlettel fizetnek, akkor előkerül az UV lámpa vagy az UV-s számológép.

„Lehet UV-fénnyel vizsgálni, lehet fény felé tartva, ott látszik benne a fej és a vízjel, és tapintásra is lehet érezni a jelet benne, az egy ilyen recés valami” – mondta

A nemzeti bankban egy speciális tollal színeztek húszezreseket - a valódi pénzen nem hagyott nyomot, a gyenge hamisítványon azonban látszott az írás. A komolyabbak ellen azonban nem véd, ahogy az egyszerű UV lámpák sem, sok hamis pénzt ugyanis egy kisebb címletű, valódi bankjegyre nyomtatnak. A megoldást az új típusú lámpák jelentik, amelyek fényében a zöld biztonsági jelek pirosra váltanak, a bankjegyek szélén lévő sorszámok pedig vörösen világítanak.

„A Nemzeti Bank egy támogatási programot hirdet, amelynek keretében a kiskereskedőket támogatjuk abban, egy 50 millió forintos keret erejéig, hogy UV A-C lámpákat vegyenek, amelyek megbízható módszert jelentenek a bankjegy hamisítványok ellen” – mondta Ferenczi Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank készpénzlogisztikai igazgatója.

A készülékek ára 30 ezer forintnál kezdődik, a nemzeti bank 60%-ot, de legfeljebb 20 ezer forintot áll ebből. A forintot az euróhoz, dollárhoz képest kevésbé hamisítják, a helyi pénzekhez képest viszont több a hamis bankjegy. A rendőrség az elmúlt 5 évben több mint 12 ezer pénzhamisítási ügyben nyomozott.

A kép illusztráció!

Legnézettebb videók