Műsorújság
RTL Most

Fújnia kell a bringásoknak is

A biciklis balesetek egynegyede az alkohol miatt következik be a kimutatások szerint.
Másfél héttel ezelőtt az 55-ös főúton Mórahalom közelében egy férfi sötét ruhában a forgalommal szembe tolta biciklijét, nem viselt láthatósági mellényt és a kerékpár sem volt kivilágítva. Egy szemből érkező autós gázolta el, métereket repült az ütközés után, azonnal belehalt sérüléseibe.

Az ehhez hasonló balesetek megelőzése érdekében indít országos közúti ellenőrző akciót a rendőrség jövő hétfőn. Nemcsak a kerékpárok tartozékait ellenőrzik, hanem azt is, ittak-e alkoholt a biciklisek.

„Én úgy vagyok vele, mint ahogy a vezetéssel: egy sör a határ és utána már nem ülök biciklire.”

„Sajnos volt már olyan, hogy részegen ültem biciklire, remélem nem ismétlődik meg a jövőben.”

Egy fővárosi szórakozóhely előtt nyilatkoztak az RTL Híradónak biciklis fiatalok. Ők azt állítják, egyetértenek abban, hogy a kerékpárosokat is meg kell szondáztatni.

A rendőrség adatai szerint az ittasan balesetet szenvedett biciklisek aránya évről-évre nő. 2006-ban ez 16,7 százalék, tavaly már 26,7 százalék volt. Ha valakit rajtakapnak, akár 30 ezer forintos bírságot is kaphat.

„Lesznek olyan szabálysértések, amelyek figyelmeztetéssel zárulnak, lehet olyan, amely helyszíni bírsággal, és olyan, amelynek feljelentés a vége” – mondta Óberling János, az Országos Rendőr Főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője.

A biciklisek szerint a legfontosabb a kerékpárosok láthatósága.

„Ez nemcsak ruhát és lámpát jelent, hanem elhelyezkedést: kihúzom magam, nem húzom össze magam, nem térek le az útról, elfoglalom a helyemet a forgalomban” – mondta László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke.

Az országos ellenőrző akció három hétig, április 26-ig tart.

Legnézettebb videók