Műsorújság
RTL Most

Szemétmizéria Győrben

Drágább lett a szemétszállítás, ráadásul ritkábban is viszik el a hulladékot a lakók szerint.
A lakók közül többen azt mondják: a kétheti szállítás nem elég. Előbb megtelik a kuka, mint ahogy azt elvinnék. A szolgáltató szerint csupán szemléletváltásra lenne szükség.

Csak néhány kukát tettek ki a lakók egy győrújfalui utcában, amelyekbe a komposztálható hulladékot kell tenni. Ritkán telik meg. Legalábbis a lakók szerint ritkábban, mint ahogy elviszik.

„Ezt viszik el gyakrabban, azt meg ritkábban, amikor az telik meg előbb, nem ez.”

Mivel a lakók az alapján fizetnek szemétdíjat, hogy hányszor ürítik a kukájukat, sokan ki sem teszik a szemétgyűjtőt.

Azt a kukát, amibe a nem komposztálható szemet teszik, kéthetente ürítik. A lakók szerint ez kevés. Sokan lelakatolják kukájukat, hogy más ne rakja bele a szemetét.

„Magasak ezek a számlák, az öreg nyugdíjasoknak meg a fiataloknak is magas. Sok érte, miért kellett ennyire felemelni?”

A szolgáltató szerint ilyen a modern európai hulladékkezelés. A cél az, hogy egyre kevesebb hulladékot tegyenek az emberek az otthoni kukába, és mindenki a nyilvános, szelektív gyűjtőhelyekre vigye a szemetét.

„Szükséges az, hogy a használók, a legkisebb közösségek, családok, illetve az egyének újragondolják a hulladék elhelyezési, illetve a hulladék begyűjtési szokásaikat. Ez a kérdés már onnét kezdődik, hogy akár egy bevásárlás során mennyi hulladékot viszünk haza” – mondta Nagy Csaba, a GYŐRSZOL. Zrt. Vállalati kommunikáció szóvivője.

Egyre több szemetet látni az utak mentén is. Sokak szerint azért dobják el az emberek a hulladékot, hogy elszállításukért ne kelljen fizetni.

Legnézettebb videók