Műsorújság
RTL Most

Eljött a medvehagyma ideje

Egyre népszerűbb fűszernövény a medvehagyma jellegzetes íze és illata miatt, de jótékony hatással van az emberi szervezetre is.
Március végén a Mecsek jellegzetes növénye a medvehagyma. Elnevezése arra utal, hogy a medvék előszeretettel fogyasztják erősítőként és méregtelenítőként, amikor előjönnek téli álmukból. Mivel valóban erőteljes vértisztító, baktérium és vírusölő, egyre népszerűbb. Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, javítja a szív- és érrendszer működését.

A medvehagyma egyetlen veszélye, hogy virágzás előtt könnyen összetéveszthető a mérgező gyöngyvirággal. A két növényt úgy lehet a legegyszerűbben megkülönböztetni, ha a medvehagymát megdörzsöljük, akkor jellegzetes fokhagyma illata van.

Ha mégis vállalkozunk gyűjtésére, virágzása előtt szedjük leveleit. Egy fél óra alatt könnyen megtelik a szatyor.

Lehetőleg frissen fogyasszuk, de tartósítva is kiváló fűszernövény. Saláták, szószok, levesek kiváló alapanyaga; a tavaszi tisztító-kúrák elmaradhatatlan növénye, hiszen hatóanyagai 12-szer erősebbek a fokhagymáénál. Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, mivel ólommentesítő hatása is van.

Fotó: commons.wikimedia.org

Legnézettebb videók