Műsorújság
RTL Most

Csikkmentes Balaton-part Zamárdiban?

Májustól tilos a dohányzás a Balaton-parton, Zamárdiban.
Májustól egy zamárdi partszakaszon tilos lesz a dohányzás. A döntés megosztja a lakókat.

„Nem volt olyan számottevő, mert általában gyerekes családok nyaralnak itt, és ott meg a szülők már a gyerekekre tekintettel nem volt jellemző a dohányzás” – mondta Hauser Pál.

„Nem szép maga ez az egész helyzet, ugye a csikkek, meg satöbbi, meg ugye a levegőbe is lehet ezt érezni” – mondta Ponczók Éva.

Nyáron tömeg van a Balaton-parton. Olyankor naponta több ezer csikk is összegyűlhet egy strandon. A zamárdi önkormányzat szerint ezért kell a tiltás.

„Itt nagyon sokan fekszenek takarókon, törölközőkön, itt rágyújtottak, eldobálták a cigarettacsikket, hát jó esetben hogyha elnyomták, és nem égő cigarettacsikkekbe léptek bele a gyerekek” – mondta Matyikó Zsuzsanna, Zamárdi alpolgármestere.

Bár még nem kezdődött el a szezon, most is találni csikkeket a földön a zamárdi strandon. A tiltás csak a part menti 25 méteres sávra vonatkozik. A sétány melletti padokon már rá lehet gyújtani. Azt ígérik, hogy itt lesznek majd csikkgyűjtők is. Azt, aki tiltott helyen dohányzik, 30 ezer forintra büntethetik.

Az egyik partszakaszon rendezik nyaranta a Balaton Sound fesztivált. Július elején naponta több tízezer fiatal bulizik majd itt. Arra az időszakra azonban nem vonatkozik a tiltás, viszont a szervezőknek a fesztivál után éppen olyan állapotban kell átadniuk a területet, mint
amilyenben átvették.

Legnézettebb videók