Műsorújság
RTL Most

Újra felvirágozzák a magyar településeket

Már lehet pályázni a XVIII. Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyre: május 30-ig várják a jelentkezéseket.
Minőségi követelményeknek is meg kell felelniük a pályázóknak, így például be kell számolniuk arról, hogy növelték-e a zöldfelületüket, hogy állnak az új növények telepítésével, használnak-e magyar nemesítésű virágokat, fákat- mondta Pollák Erika, a verseny ötletgazdája. Azt is nézik, hogy mennyi munkát tesznek bele a versenybe az önkormányzatok és a civilek, de a kommunikáció, a környezetvédelem is fontos szempont, és az is, hogy a létrehozott értékek megőrzéséért mit tesznek- tette hozzá. Ezeken kívül természetesen az is számít, hogy milyen lesz a zsűri benyomása a településekről, milyen a városok, falvak megjelenése turisztikai szempontból. Az idei év kiemelt témája a települések főterének, főutcájának a rendezettsége, harmóniája lesz.

Jelentkezni május 30-ig a verseny honlapján, a www.viragosmagyarorszag.hu-n lehet, ott bővebben is lehet olvasni a versenyről. Októberben hirdetnek majd eredményt, a fődíj pedig Magyarország képviselete a 2012-es Európai Virágos Városok és Falvak versenyében, amely szintén minden évben ősszel van.

Az európai megmérettetésen 12 ország települései vesznek részt falu és város kategóriában, és minden évben ősszel rendezik. Eddig 22 magyar város és falu képviselte Magyarországot. Voltak aranyérmes nevezőink is: a városok között Siófok 1997-ben, Kaposvár 2004-ben, Nagyatád 2006-ban, Eger 2007-ben, a falvak között pedig 2002-ben Gerédlak, 2010-ben pedig Lipót került a virágosítási mozgalom legjobbjai közé.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók